Bratislava zopakuje soutěže na nové autobusy, ve hře je až 240 vozidel

Autobusy Otokar Kent C pro provoz v Bratislavě. Foto: DPBAutobusy Otokar Kent C pro provoz v Bratislavě. Foto: DPB

DPB poptává kloubová vozidla na naftu a CNG.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) vypsal dva tendry na dodávku nových kloubových autobusů. V jednom poptává až 110 vozidel na dieselový pohon, ve druhém až 130 vozidel s pohonem na CNG.

„Výsledkem budou rámcové dohody, ve kterých bude plnění zajištěno na základě jedné nebo více objednávek, a to v závislosti na možnostech financování nákupu nových vozidel,“ uvedl v tiskové zprávě DPB.

Předpokládaná hodnota zakázky na autobusy s dieselovým pohonem je 48,6 milionu eur bez DPH (1,2 miliardy korun), předpoklad u autobusů s pohonem na CNG činí 64,9 milionu eur bez DPH (1,6 miliardy korun). Nákup má být financován z více zdrojů, včetně fondů EU, státního rozpočtu, rozpočtu města Bratislavy i vlastních zdrojů. DPB si vyhradil právo soutěž zrušit, a to v případě, že se nepodaří zabezpečit dostatek financí.

Bratislavský dopravní podnik již nové kloubové autobusy jednou soutěžil, tendry vypsal přesně před dvěma lety. Jak napsal web iMHD.sk, výsledkem soutěží měly být rámcové smlouvy umožňující po dobu čtyř let nakupovat nové dvoučlánkové autobusy v závislosti na dostupnosti finančních prostředků. Při podpisu smluv v roce 2023 tak mohl dopravce objednávat autobusy za tehdejší ceny až do roku 2027.

„V případě, že by dopravce nezískal potřebné finance, rámcové smlouvy mu dávaly možnost nezakoupit žádný autobus. Přesto dopravní podnik ani jednu ze soutěží neukončil podepsáním rámcové smlouvy a v průběhu roku 2024 obě soutěže zrušil,“ vysvětlil web iMHD.sk.

Do zrušeného tendru na naftová vozidla se přihlásili účastníci Solaris, Corex (prodejce Iveca), Otokar a SOR. O dodání vozidel na CNG měly zájem společnosti Solaris a Corex (prodejce Iveca). Pořadí uchazečů ani nabídky zveřejněny nebyly, rámcová smlouva na naftové autobusy byla soutěžena nejvýše na 100 autobusů, smlouva na CNG autobusy nejvýše na 150 autobusů.

Tagy autobusy Bratislava Dopravný podnik Bratislava DPB slovensko
4 komentáře