Doba obchvatová. ŘSD chystá novou přeložku silnice I/36, odvede dopravu z Holic a Borohrádku

Nová silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDNová silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSD

Silnice zrychlí i spojení do Orlických hor, plán počítá se zahájením stavby v roce 2027.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předložilo k posouzení novou dokumentaci o vlivu životního prostředí stavbě nové silnice I/36 mezi Holicemi a Česticemi. Dvoumiliardová stavba má posloužit současně jako obchvat Holic a Borohrádku. Jde o další krok k jejímu zahájení.

Dokumentace ke stavbě je na portálu EIA. Význam silnice I/36 v úseku Holice – Čestice výrazně narostl dobudováním dálnice D35 až do Ostrova a vybudováním nového přivaděče do Holic. Nově jde o nejrychlejší trasu pro spojení například Prahy s Orlickými horami. Řidiči ale musí dosud na této trase projíždět centrem Holic i Borohrádku.

ŘSD stavbu plánuje už dvacet let, v roce 2014 získala i souhlasné stanovisko EIA. Trasa ale nebyla tehdy přijatelná pro tehdejší vedení Bororádku a začalo hledání nové trasy.

Trasa silnice I/36 Holice - Čestice. Foto: ŘSD

Celkem 14,7 kilometru dlouhá trasa vedoucí Pardubickým a Královéhradeckým krajem má začínat na stávajícím obchvatu Holic na silnici I/35. Město objede po jihovýchodní straně, kolem Borohrádku po severozápadě. V Česticích se napojí na silnici I/11. Odhadované náklady na stavbu jsou 2,1 miliardy korun, ŘSD aktuálně uvádí odhad zahájení stavby v roce 2027. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

ŘSD otevřelo další přivaděč k D35, vznikl jako přeložka silnice I/36 Časy – Holice

Tagy I/36 I/36 Holice - Čestice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
20 komentářů