ŘSD otevřelo další přivaděč k D35, vznikl jako přeložka silnice I/36 Časy – Holice

Nová silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDNová silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSD

Lepší spojení Pardubic a D35 zajistí i chystaný obchvat Sezemic.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zprovozňuje další stavbu, která souvisí s novým úsekem dálnice D35 v Pardubickém kraji. Přeložka silnice I/36 v úseku Časy – Holice usnadní napojení Pardubic na dálnici a současně přinese i plynulejší a bezpečnější jízdu.

Budování nové přeložky začalo loni, stavba vyšla na 198 milionů korun, zhotovitelem byl Strabag. Úsek byl dlouhý 3,6 km.

„Po první části přivaděče od dálnice D35 směrem k Holicím začala auta jezdit už letos v červnu, nyní otevíráme její druhou část, která uleví okrajové části Horních Ředic. Ve finální přípravné fázi je i druhý dálniční přivaděč v podobě silnice I/36, který povede z dálnice D35 směrem na Pardubice a který bude zároveň sloužit jako obchvat obce Sezemice,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

Lepší napojení Pardubic na dálnici D35. Začal tendr na obchvat Sezemic

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla umožňuje přeložka díky vylepšeným směrovým a výškovým parametrům trasy plynulejší a bezpečnější jízdu. „Problematické byly zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které byly přestavbou silnice do nové trasy odstraněny. Díky oddálení přeložky od stávající obytné zástavby došlo také ke snížení imisní a hlukové zátěže v obci,“ dodal Mátl.

Během příštího roku bude zahájena realizace druhého dálničního přivaděče v podobě silnice I/36, který propojí s dálnicí D35 Pardubice a bude zároveň sloužit jako obchvat Sezemic. Na stavbu je podána žádost o vydání stavebního povolení a je zahájeno výběrové řízení na zhotovitele. V trase budoucí stavby již probíhá záchranný archeologický výzkum.

Mapa přeložky I/36 Časy - HoliceZprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSDZprovozněná část silnice I/36 Časy - Holice. Foto: ŘSD
Tagy D35 I/36 I/36 Časy - Holice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Strabag
17 komentářů