SŽ: Stav Výtoňského mostu se dál zhoršuje, trhlina je i na hlavní konstrukci

Železniční most na Výtoni pod pražským Vyšehradem. Zdroj: Nadační fond pro záchranu Vyšehradského mostuŽelezniční most na Výtoni pod pražským Vyšehradem. Zdroj: Nadační fond pro záchranu Vyšehradského mostu

Provoz na mostě je nižší i kvůli výlukám na Smíchově.

Stav železničního mostu přes Vltavu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem se znovu zhoršil. Po pravidelném kvartálním zasedání to uvedli zástupci Rady monitoringu, která stav mostu sleduje.

V radě jsou zástupci Správy železnic, ČVUT a Sudopu Praha. „Kontinuální měření ukázalo, že stav mostní konstrukce se nadále zhoršuje. Nově se objevila trhlina na hlavní mostní konstrukci. To je dalším závažným krokem na stupnici rizika,“ řekl Pavel Ryjáček z ČVUT.

Stav mostu zatím nevyžaduje další nově vyhlášené omezení provozu. Podle Pavla Paidara ze Správy železnic k němu postupně dochází v souvislosti s přestavbou Smíchovského nádraží a s ní spojenou výlukovou činností. Od nového jízdního řádu dojde k přesunu dálkových vlaků z hlavního nádraží mimo Výtoňský most. Expresy budou jezdit přes Branický most, rychlíky začínat na Smíchově.

Správa železnic před několika dny vypsala výběrové řízení na monitoring stavu železničního mostu. Stav mostu nyní hlídají experti z ČVUT, na konci roku jim však vyprší smlouva, a zakázka se tak musí přesoutěžit.

SŽ stále počítá s tím, že se podaří získat povolení k novostavbě tříkolejného mostu na původních pilířích a k přestěhování původní konstrukce proti proudu Vltavy do Modřan.

Rozebrání památkově chráněné konstrukce však dosud odmítají památkáři i aktivisté ze spolku Nebourat. Nyní se za rekonstrukci stávající podoby mostu postavila i skupina českých byznysmenů a miliardářů. Ti si nechávají zpracovat studii opravitelnosti mostu od švýcarských a britských expertů.

SŽ naopak pokračuje v přípravě dokumentace k novostavbě a zároveň se chystá vypracovat památkářský audit HIA, který by měl pro UNESCO analyzovat vliv nové varianty mostu na památkovou ochranu Prahy.

Monitoring chátrajícího mostu na Výtoni se přesoutěžuje. Nový tým ho ohlídá až do zahájení stavby

 

Tagy Správa železnic Vyšehradský most Výtoň Výtoňský most železniční most pod vyšehradem
136 komentářů