Ficova vláda zakročila proti cyklopruhům v Bratislavě, město je musí upravit

Nové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš Vallo

Bratislava bude muset z cyklopruhů odstranit obrubníky a na některých místech je zúžit.

Kontroverzní cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě čekají zásadní změny. Informoval o nich slovenský ministr dopravy Jozef Ráž, který pruhy od nástupu do funkce opakovaně kritizoval.

„V platnost vstoupila novela silničního zákona, která nám umožnila zakročit tehdy, pokud někdo postaví na cestě něco, co následně ohrožuje plynulost dopravy nebo její bezpečnost,“ uvedl Ráž.

Státní odborný dohled uložil městu výzvu, aby do čtyřiceti dnů odstranilo z cyklotrasy dodatečně osazené obrubníky a do devadesáti dnů ji v několika místech zůžilo.

„Obrubníky způsobovaly vícero řidičům nehody. Šířka cyklotrasy v některých místech omezila silnici, která tak nesplňovala technické normy,“ zdůvodnil opatření Ráž.

Tři metry široké a fyzicky oddělené. Zatím.

Cyklopruhy nahradily prostor pro auta na frekventovaném úseku mezi mostem SNP a Šafárikovým náměstím loni v září. Aktuálně jsou tři metry široké, fyzicky oddělené a červeně zbarvené.

„Velmi dobře si uvědomuji, že jsme se dotkli pro mnoho lidí důležité trasy a nutíme je měnit zažité návyky. Pro každého primátora je to jedna z nejtěžších věcí, ale pro zlepšení života ve městě pro všechny i to je třeba podstoupit,“ napsal vloni bratislavský primátor Matúš Vallo na svém Facebooku.

Jak dokazovaly dopravní analýzy, žádnou dopravní apokalypsu cyklopruhy na nábřeží nezpůsobily. Hned po zavedení změn trval průjezd dotčenou lokalitou ve špičkách průměrně jen o minutu a půl až dvě a půl minuty déle, než tomu bylo o rok dříve ve stejném čase.

Nové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš Vallo
Tagy Bratislava cyklopruh cyklopruhy slovensko
64 komentářů