Zlín zavádí platby kartou v MHD, novinka začne platit v prosinci

Trolejbus Škoda 30Tr ve Zlíně. Foto: DSZOTrolejbus Škoda 30Tr ve Zlíně. Foto: DSZO

Nové validátory jsou již instalované, čeká se na certifikaci.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice (DSZO) spustí od prosince možnost nákupu jízdenky přímo v autobuse nebo trolejbuse pomocí platební karty, mobilu či chytrých hodinek. Umožní to nové označovače, které dopravce nakoupil. Zlín je společně s Olomoucí posledním krajským městem, který takový způsob odbavení neumožňuje.

O instalaci nových validátorů informoval dopravce v tiskové zprávě. Zatím automaty slouží jen k označení papírových jízdenek, po dokončení certifikace bankami dojde ke zprovoznění systému platby kartou.

Instalaci nových označovačů jízdného realizujeme podle předem stanoveného plánu. Máme za sebou jejich instalaci do autobusů a trolejbusů a nyní komunikujeme s bankovními asociacemi, aby umožnily bezhotovostní platby dle standardů VISA a Mastercard. Splnit je potřeba celou řadu podmínek a kritérií, aby byly finanční převody zcela bezpečné. Proto si certifikace systému žádá určitý čas. Plně funkční budou označovače od 1. prosince,“ řekl Josef Kocháň, ředitel DSZO.

Již v srpnu dopravce spustil e-shop pro nákup časových jízdenek. Podle DSZO je o tuto službu velký zájem. Počet osobních uživatelských účtu se blíží k tisícovce, jejich majitelé si již jejich prostřednictvím zaregistrovali téměř 400 nosičů, na kterých je uložen některý z platných cestovních kupónů.

Celkové náklady na vybudování nového elektronického odbavovacího systému jsou 14,905 milionu korun, z toho 12,670 milionu korun získá DSZO z evropských zdrojů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

Jediným krajským městem bez možnosti nákupu jízdenky přímo ve vozidle kartou zůstává Olomouc. K zavedení této služby má dojít příští rok.

Tagy bezhotovostní platby Dopravní společnost Zlín - Otrokovice DSZO platba kartou
7 komentářů