Liberec zprovoznil v celé MHD možnost nákupu jízdenky kartou

Nový automat na nákup jízdenek v liberecké MHD. Foto: IDOLNový automat na nákup jízdenek v liberecké MHD. Foto: IDOL

Ve vozidlech MHD jde koupit jízdenky pro celý kraj.

Cestující v liberecké MHD s platební kartou mohou už v klidu vyrazit do jakéhokoliv autobusu či tramvaje Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a budou mít jistotu, že si ve vozidle koupí jízdenku. Levnější než klasickou papírovou.

DPMLJ oznámil, že ode dneška je nový odbavovací systém aktivován ve všech vozidlech MHD. Stalo se tak po více než měsíci, co začalo jeho testování a postupné zapínání. Cestující si ve vozidle mohou koupit nejen jízdenku po Liberci, ale kamkoliv po kraji v rámci tarifu IDOL. Vytištěná jízdenka obsahuje QR kód, který umožní její používání v rámci kraje.

DPMLJ instaloval postupně 340 nových odbavovacích zařízení. Náklady na nový systém dosáhly téměř 11 milionů korun, které by měl zaplatit kraj. Nové automaty jsou zelené.

Jejich nepřítomnost ve vozidlech byla důvodem kritiky vedení města na počátku roku, kdy město výrazně zdražilo klasické papírové jízdenky z 24 na 34 korun. Elektronické podražily jen na 28 korun, nešly ale často koupit, protože byly většinou jen v tramvajích. Za zpožděním je především pozdní dodání nových automatů od Mikroelektroniky i pozdní stanovení podmínek integrace krajskou organizací Korid LK.

Tagy bezhotovostní platby Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ idol
20 komentářů