Jablonec oživuje plány na tramvaj do centra. Před pár lety prodloužení zastupitelé odmítli

Zrekonstruovaná tramvajová trať Liberec - Jablonec nad Nisou. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrekonstruovaná tramvajová trať Liberec - Jablonec nad Nisou. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Mezi stávající konečnou a novým terminálem vznikne 800 metrů dlouhá trať.

Jablonec nad Nisou přispěje sedmi miliony korun libereckému dopravnímu podniku na zpracování projektové dokumentace prodloužení tramvajové trati ve městě ze současné konečné v Tyršově ulici na dopravní terminál v Kamenné ulici, jehož stavbu Jablonec připravuje. Příplatek mimo základní kapitál schválilo ve čtvrtek zastupitelstvo, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Jablonec je spoluvlastníkem dopravního podniku, má ale podíl jen 0,382 procenta, majoritu drží Liberec.

Tramvajová trať, která propojuje Jablonec se sousedním Libercem, by se měla v Jablonci prodloužit o dalších zhruba 800 metrů. Investorem projektu, jehož náklady se předběžně odhadují na 280 milionů korun, bude Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), Jablonec by se měl finančně podílet. „Původně to podle odhadnutých nákladů mělo být nějakých 50 až 70 milionů korun, obávám se ale, že ta částka bude vyšší,“ řekl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS). Záležet bude podle něj na projektu, který se teprve zpracovává.

Jablonec odmítl nový dopravní terminál, bude ale pokračovat v jeho přípravě

Mezi Libercem a Jabloncem jezdí tramvaje od roku 1955, do roku 1972 jezdily v Jablonci až do centra. V 60. letech ale ve městě převládl názor, že je tento typ dopravy přežitkem. Radnice dokonce prosazovala zrušení meziměstské linky. Díky Liberci ale zůstala dvanáctikilometrová trať zachována a dnes ročně přepraví téměř milion lidí. V posledních třech letech prošla trasa modernizací za 893 milionů korun, provoz se tam vrátil letos 1. května.

V budoucnu by měla tramvaj projíždět v Jablonci Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na nový terminál MHD. Ten vznikne v prostoru ohraničeném ulicemi Kamennou, Lipanskou a 5. května. Vedení tratě i umístění nového terminálu už na jaře 2016 schválili jablonečtí zastupitelé. Přípravu projektu ale kromě jiného zkomplikoval i odpor místních, kteří blokovali stavební řízení. Podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) by město rádo zároveň se stavbou upravilo Dolní náměstí, aby bylo pro pobyt přívětivější, přibýt by tam měla také zeleň.

Tagy Jablonec nad Nisou prodloužení tramvaje v Jablonci nad Nisou tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
16 komentářů