Jablonec odmítl nový dopravní terminál, bude ale pokračovat v jeho přípravě

Návrh podoby terminálu veřejné dopravy v Jablonci nad Nisou. Foto: Domyjinak.czNávrh podoby terminálu veřejné dopravy v Jablonci nad Nisou. Foto: Domyjinak.cz

Plány na nový terminál nabraly opět zpoždění, město bude zkoušet dotaci z jiného programu.

Jablonečtí zastupitelé odmítli většinou hlasů stavbu nového dopravního terminálu, který by propojil v druhém největším městě Libereckého kraje autobusy, tramvaj a vlak. Příprava projektu ale bude pokračovat.

Podle původních plánů se měl terminál postavit z dotací z programu IPRÚ, u nějž se již blíží konec dotačního období. Město bude chtít získat na projekt dotaci z programu IROP 2021+ . Celkové náklady jsou odhadnuty na 476 milionů korun, dotace by mohla dosáhnout 200 milionů korun.

Zároveň jablonečtí zastupitelé ustanovili pracovní skupinu, která bude projednávat postup přípravy případné změny. „Skupinu budou tvořit pracovníci úřadu, externí odborníci a zástupci zastupitelských klubů,“ řekl náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček.

Projekt Terminálu veřejné osobní dopravy (TVOD) tvoří dvě propojené stavby – terminál a parkovací systém. Odhadnuté náklady na tyto dvě stavby vystoupaly na 488 milionů korun včetně DPH. Proto zastupitelé včera volili ze dvou nabídnutých variant.

Prodloužení tramvaje, lávka k vlakům

Podle té první by se stavěl pouze parkovací systém, na který by navázal vlastní terminál. Tato varianta předpokládala rozpočet v celkovém objemu 504 mil. korun, přičemž dotace z IPRÚ činila 100 mil. korun. „Tady však hrozilo riziko, že všechny lhůty nestihneme splnit a dotaci neobdržíme. Což by znamenalo celou realizaci zaplatit z rozpočtu města,“ dodal Roubíček.

Druhou variantou bylo odsunout celý projekt do dalšího programovacího období IROP 2021+. Město si tím podle tiskové zprávy „vytvoří komfortní časový prostor“. Ten by měl vést ke koordinaci s prodloužením tramvajové trati i propojení zastávky ČD Jablonec-centrum lávkou, a tím uspořit některé výdaje, např. za povrchy komunikací, za provizorní bezbariérové přístupy a vratku části dotace v celkové hodnotě cca 30 milionů Kč. „Celkové náklady za tuto variantu jsou odhadnuty na 476 mil. korun, přičemž podíl dotace z IROP se rovná částce 200 milionů,“ doplňuje náměstek. Zastupitelé vybrali tuto variantu.

Nový terminál má vyrůst v Kamenné ulici, připravuje se již třetí volební období. Jablonečtí zastupitelé během této doby několikrát změnili názor například na prodloužení tramvaje z Liberce.

Tagy Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou terminál veřejné dopravy v Jablonci nad Nisou tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
13 komentářů