pruvodce

Do Bohumína se vrátí vlaky už v sobotu, SŽ urychlila opravy

Nádraží Bohumín. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNádraží Bohumín. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Do polských Chalupek má být podle SŽ možné jezdit za týden.

Správě železnic (SŽ) se podařilo urychlit opravy po povodních na severu Moravy a Slezska. Klíčový koridorový úsek z Ostravy-Svinova přes Bohumín do Dětmarovic tak bude opět v provozu od sobotního poledne. Ještě včera to mělo být až v pondělí. O změně termínu informovala SŽ v tiskové zprávě.

„Zítřejší obnovení provozu z Ostravy dále na sever umožní dopravcům vrátit na původní trasu přes Karvinou spoje jedoucí ve směru na Čadcu a Žilinu. Nadále však platí, že vzhledem k poškození příslušných zařízení není v Ostravě-Svinově ani v Bohumíně zajištěn bezbariérový přístup k vlakům. Na ostravském hlavním nádraží prozatím není možné zajíždět z koridoru k frýdlantským nástupištím,“ řekla mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Už včera v poledne začaly dieselové vlaky obsluhovat úsek z Opavy do Štítiny. Obnovení provozu dál na Ostravu se předpokládá v polovině října. Za týden by pak mělo být možné jezdit z Ostravy přes Bohumín-Vrbici do polských Chalupek.

V současnosti zbývá zprovoznit necelé tři desítky úseků. Nejkomplikovanější situace zůstává podle SŽ v severní části Olomouckého kraje. Některé tratě na Jesenicku voda prakticky zcela zničila. Obnovení provozu zde potrvá v některých případech i několik měsíců. Jak již SŽ uvedla, celkové škody na železnici překročí miliardu korun.

Tagy nádraží Bohumín Ostrava hl. n. Ostrava hlavní nádraží povodně Správa železnic uzel Ostrava zaplavení trati záplavy železniční uzel Ostrava
7 komentářů