Katedra dopravního letectví v Pardubicích v ohrožení, většina učitelů podala výpověď

Motor LEAP-1B CFM letounu Boeing 737 MAX 8. Foto: Jan SůraMotor LEAP-1B CFM letounu Boeing 737 MAX 8. Foto: Jan Sůra

Studenti nevědí, kdo je bude učit.

Desítky studentů dopravní fakulty na univerzitě v Pardubicích týden před zahájením nového semestru nevědí, kdo je bude učit. Dlouhodobé spory mezi vedením fakulty a katedrou letecké dopravy ohledně prodloužení akreditace bakalářského studijního leteckého programu vyústily v podání výpovědi většiny vyučujících. Upozornil na to Český rozhlas Pardubice.

Vedoucí katedry Petr Mrázek studentům v dopise napsal, že výpovědím předcházela celá řada šikanózních kroků ze strany vedení fakulty a zejména pak děkana fakulty, které byly, dle názoru katedry, završeny poškozením práv studentů druhého a třetího ročníku a podvodem na studenty prvního ročníku.

Mrázkův dopis s popisem situace přikládáme níže. Podle něj vyprší akreditace studijního oboru koncem příštího roku. Vedení fakulty mělo žádost katedry o její prodloužení odmítnout. Škola však i přesto nabrala nové studenty, kteří, ani s těmi stávajícími, nebyli o neprodloužení akteditace informováni. Fakticky jim tak nebude umožněno studium řádně dokončit.

Dopis studentům leteckého studijního programu na univerzitě v Pardubicích.Zdroj: Čtenář Zdopravy.cz

Dopis studentům leteckého studijního programu na univerzitě v Pardubicích.
Zdroj: Čtenář Zdopravy.cz

V jednání děkana fakulty spatřuje Mrázek důvodné podezření, že jeho jednání naplňuje znaky trestného činu podvodu nebo trestného činu poškození cizích práv, případně jiného trestného činu, s čímž katedra nechce mít nic společného. Proto podle něj všichni přistoupili k výpovědím. Kdo je zastoupí, Mrázek neví.

Děkan Libor Švadlenka Českému rozhlasu řekl, že problém intenzivně řeší. Se studenty je prý škola v neustálém kontaktu a ubezpečuje je, že na jejich studium nebude mít situace vliv. Ve všech ročnících má být i nadále zajištěna výuka jinými vyučujícími a odborníky z praxe.

Tagy letectví studenti Univerzita Pardubice
36 komentářů