dpp

Dvaatřicátý ročník Aviatické pouti se blíží, pořadatelé lákají na Messerschmitt i repliky z 2. světové války

Foto z minulých ročníků Aviatické pouti. Zdroj: Lukáš VardžákFoto z minulých ročníků Aviatické pouti. Zdroj: Lukáš Vardžák

Akce proběhne o víkendu 1. a 2. června na pardubickém letišti.

První červnový víkend bude na pardubickém letišti patřit již dvaatřicátému ročníku tradiční Aviatické pouti. Připraven je na sobotu i neděli celodenní program, hlavním bodem se stane přibližně pětihodinový souvislý blok letových ukázek.

Návštěvníkům se představí četná historická letadla, ale i moderní stroje Armády ČR, včetně sólové ukázky Gripenu. Chybět nebude ani žlutý záchranářský vrtulník EC-135 společnosti DSA.

Aktuálně je na programu Aviatické pouti zařazena premiéra Messerschmittu Bf-109 G14. Letoun se v České republice představí poprvé od 2. světové války. Dále je na seznamu například Messerschmitt Me-262 Schwalbe, Aero L-39NG, P-51D Mustang či T-28 Trojan.

Jmenovat lze také závodní speciál Corvus Racer 540, letoun Extra 300SR s Martinem Šonkou, průlet dvojice gripenů a výsadek z transportního letounu AČR Casa 295, Pilatus PC-9 slovinského letectva, Let C-11 Jakovlev a další.

Akrobaté i naplnění snu zakladatele akce

Připravena je rovněž ukázka světoznámé akrobatické skupiny The Flying Bulls Aerobatic Team.

Představí se i letečtí akrobaté i piloti z pardubického Centra leteckého výcviku.Organizace cvičící nové piloty si v letošním roce připomíná dvacáté výročí vzniku. Poprvé se divákům představí i Letka AP, která zatím létá s trojicí ultralehkých replik letadel z první světové války. Jedná se tak i o naplnění dávného snu zakladatele akce Jaroslava Jandy, jehož památku si i letos v programu připomeneme,“ uvedl za organizátory Jan Rudzinskyj.

Příprava letového programu je stále v procesu, časový plán zveřejní organizátoři před akcí. Podrobnosti jsou k dispozici na stránkách Aviatické pouti, kde je také možné si zakoupit vstupenky. Nejlevnější jednodenní lístek vychází na 499 korun.

Foto z minulých ročníků Aviatické pouti.
Zdroj: Lukáš VardžákFoto z minulých ročníků Aviatické pouti.
Zdroj: Lukáš VardžákFoto z minulých ročníků Aviatické pouti.
Zdroj: Lukáš Vardžák
Tagy Aviatická pouť letectví Letiště Pardubice
Žádné komentáře