Druhý den povodní. 40 úseků tratí mimo provoz, evakuace depa v Bohumíně, uzavřené dálnice

Zatopená dálnice D1 a železniční koridor u stanice Ostrava-Svinov. Foto: Martin FlorekZatopená dálnice D1 a železniční koridor u stanice Ostrava-Svinov. Foto: Martin Florek

Některé tratě jsou uzavřené preventivně. Zavřená je část D1 a D55. Dopravně zcela odříznuté je Jesenicko.

(aktualizováno 15:12) Extrémní počasí dál výrazně komplikuje situaci v tuzemské dopravě. Kvůli následkům silného větru a deště je přerušen provoz na zhruba čtyřiceti místech, nejezdí se po některých silnicích a dálnicích. Nejhorší je situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Od půlnoci je zastaven provoz na koridoru mezi Studénkou a Jistebníkem. Z důvodu zatopení přednádražního prostoru u stanice Ostrava-Svinov je kyvadlová náhradní autobusová doprava Českých drah za zastavený železniční koridor vedena mezi stanicemi Ostrava hl.n. a Hranice na Moravě.

„Včera zasahovali hasiči SŽ u více než stovky událostí v souvislosti s deštěm a silným větrem. Aktuálně jsou uzavřeny tratě na zhruba 40 místech. Buď vlivem mimořádné události související s počasím nebo preventivně,“ uvedl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Jednotky hasičů Správy železnic z Českých Budějovic, Nymburku a Brna jedou na pomoc s odstraňováním následků počasí na koridor na Olomoucko. Jen na Ostravsku odhaduje Správa železnic škody v řádu stovek milionů korun.

Z důvodu vážné povodňové situace v Bohumíně aktuálně dochází k vyklízení místního Střediska údržby Českých drah. Zaměstnanci střediska nyní zajišťují přenesení věcí, u kterých je to možné, do vyšších pater budov. Kvůli hrozbě zatopení ulic v Bohumíně následně dojde k evakuaci zaměstnanců střediska. „Vzhledem k omezení možností údržby vlaků Českých drah lze i v následujících dnech čekat dopady do provozu vlaků a kvality poskytovaných služeb,“ uvedly České dráhy. Část střediska byla zatopena již včera. Podle ČD není zatím jasné, kdy bude možné provoz depa obnovit.

Aktuální situaci ukazuje přehledně aplikace Grapp Správy železnic. Dobrým zdrojem dat o zpožděních či přerušení provozu jsou také účty Správy železnic Datel nebo Českých drah na síti X či na stránkách ČD mimořádnosti. Přehled omezení je níže. České dráhy prodlužují své mimořádné opatření, díky kterému cestujícím, kteří se rozhodnou svou cestu z důvodu extrémního počasí neuskutečnit a jejich jízdenka by již byla v den plánované cesty za běžných podmínek nevratná, bude přesto vráceno jízdné v plné výši. Opatření je nově prodlouženo až do 17. 9.

Velké komplikace způsobuje situace i Ředitelství silnic a dálnic. ŘSD muselo evakuovat ostravské Národní informační centrum, nyní celorepublikový dopravní dispečink operuje ze záložního pracoviště na SSUD Mankovice. Dočasně z tohoto důvodu zaznamenává výpadek i on-line infostránka dopravniinfo.cz, na odstranění se intenzivně pracuje, napsal na sociální síti X generální ředitel Radek Mátl. 

Jesenicko je podle policie momentálně zcela nedostupné kvůli neprůjezdným silnicím. Vozovky jsou mnohde podemleté. Policisté na sociální síti žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti nejezdili. „Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku,“ uvedla policie. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 od Jeseníku do České Vsi a dál přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran.

Kromě podemletých silnic komplikují situaci v regionu i popadané stromy. Dopravní situace ztěžuje práci i hasičům, kteří se snaží evakuovat obyvatele z nejvíce zasažených oblastí, sdělila ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Dálnice D1 v Bohumíně je kvůli zaplavení zavřená. Podle policie už je uzávěra v obou směrech. Není jasné, jak dlouho omezení potrvá. Dálnice je neprůjezdná mezi exity Bohumín a Vrbice. Už v noci se D1 uzavřela v Ostravě, kde voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu, zavřený zůstává kvůli výpadku technologií také klimkovický tunel.

Velká voda odřezává Ostravu od vlaků. Hlavní koridor je od půlnoci mimo provoz

Kvůli zaplavení vodou silničáři dnes ráno uzavřeli část dálnice D55 ve Zlínském kraji. Neprůjezdné jsou oba jízdní pruhy ve směru od Napajedel na Zlínsku do Hulína na Kroměřížsku. Odpoledne došlo k otevření dálnice.

Zaplavení dálnice D55 si vyžádalo zásah hasičů. Neprůjezdná ve směru na Hulín by podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic ČR mohla zůstat do dnešního poledne. Mezi Napajedly a Otrokovicemi na Zlínsku byla dálnice D55 po zaplavení vodou na několik hodin zavřená už v sobotu odpoledne.
Neprůjezdná je páteřní silnice I/50 přes Chřiby, a to mezi Střílkami na Kroměřížsku a Buchlovicemi na Uherskohradišťsku.

Potíže tam působí popadané stromy. Kvůli pádu stromů je zavřená silnice II/437 mezi Chvalčovem na Kroměřížsku a Hošťálkovou Na Vsetínsku, která protíná Hostýnské vrchy. Povodeň si vyžádala uzavření silnice II/497 spojující Zlín s Uherským Hradištěm v úseku mezi Bohuslavicemi u Zlína a obcí Šarovy na Zlínsku.

Nesjízdná je podle valašskomeziříčského starosty Roberta Stržínka silnice I/35 mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm na Vsetínsku. „Bečva je tam rozlitá, stejně tak mezi ‚Valmezem‘ a Poličnou. Tam už se nedá projet pod mostem. Stojí tam voda,“ řekl ráno ČTK starosta.

Uzavřená je silnice mezi Spáleným Mlýnem a Pomezními Boudami v Krkonoších kvůli sesuvům půdy. „Kvůli nátokům vody, hlíny a kamení není průjezdná ani trasa přes kostel. Celá silnice od křižovatky na Pec p. Sněžkou až na hranici s Polskem uzavřena,“ uvedla starostka Mladých Buků Lucie Potůčková.

Přehled omezení na české železnici k 9:30, vyjádření Správy železnic

Obvod Ústí nad Labem :
Situace je tu celkem klidná, zastavené jsou provozy pouze na víkendových tratích (Chotiměř, Moldava, Vejprty).

Obvod Plzeň :
Oproti včerejšku jsme zastavili provoz na zbývajícím úseku trati Rybník – Lipno a také z Nových Hradů do Českých Velenic. Sledujeme, jak se bude vyvíjet stav na přehradě Husinec a podle toho budeme reagovat na trati Číčenice – Prachatice. Na ostatních tratích setrvalý stav s lokálními omezeními kvůli stromům.

Obvod Praha :
Provoz nyní omezen není, jezdíme všude, operativně odstraňujeme stromy, kdy jde zatím jen o krátkodobé omezeni.

Obvod Hradec Králové :
Z důvodu velkého množství stromů se již od pátku snažíme vystřídat pohotovosti. Koridor je bez omezení. Teď monitorujeme tratě, kde se budeme snažit zachovat provoz.

Obvod Brno :
V noci jsme na pár úsecích zastavili provoz, zaplavené zůstávají úseky Velká nad Veličkou – Vrbovce ŽSR a Jihlava – Batelov. Tam, kde je to o stromech, průběžně odstraňujeme a obnovujeme provoz.

Obvod Ostrava :
Situace je kritická, prioritou je udržet objízdnou trasu na Slovensko přes Horní Lideč. V Moravskoslezském kraji nejezdíme prakticky nikde. V Olomouckém kraji je relativně dobrý stav na linii Hranice – Olomouc – Hoštejn. V dostupných místech budeme dnes odstraňovat popadané stromy na trakčním vedení na zastaveném koridoru Hranice – Ostrava. Ostravsko bude mít na železnici vysoké škody v řádech stovek milionů.

Počet mimořádných událostí způsobených deštěm a větrem je 218 případů.

Zatopená stanice Ostava-Svinov. Foto: Oldřich Pěnička / CER Slovakia / ŽESNAD.czPovodně v Olomouckém kraji. Foto: HZS Olomouckého krajeUzavřená dálnice D55. Foto: Policie ČROdstraňování škod na české železnici. Foto: Hasiči Správy železnicOdstraňování škod na české železnici. Foto: Hasiči Správy železnicOdstraňování škod na české železnici. Foto: Hasiči Správy železnicOdstraňování škod na české železnici. Foto: Hasiči Správy železnicProvoz na české železnici 15.9 v 9:00. Foto: GRAPPPodemletá trať Český Těšín - Hnojník (oblast Ropice). Pramen: SŽ

S využitím ČTK

 

Tagy povodně ŘSD Správa železnic
55 komentářů