Velká voda odřezává Ostravu od vlaků. Hlavní koridor je od půlnoci mimo provoz

Situace na koridoru u Studénky 14. září. Kvůli objemu vody v blízkosti trati je zavedena pomalá jízda. Foto: Správa železnicSituace na koridoru u Studénky 14. září. Kvůli objemu vody v blízkosti trati je zavedena pomalá jízda. Foto: Správa železnic

Do Ostravy je po kolejích možný příjezd jen přes Havířov ze Slovenska.

Správa železnic přerušila od půlnoci až do odvolání provoz na jednom z nejvytíženějších úseků české železnice. Kvůli povodním neprojedou vlaky úsekem Studénka – Jistebník na hlavním koridoru mezi Přerovem a Ostravou.

„Úsek bude od půlnoci preventivně uzavřen z důvodu extrémních povětrnostních podmínek. Omezenou rychlostí projedou do půlnoci poslední vlaky,“ řekl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

O hrozbě uzavření koridoru se spekulovalo již od dnešního odpoledne. Správa železnic zveřejnila v podvečer záběry z kontrolní jízdy úsekem, které ukazují blízkost vody kolejišti. Nejprve zavedla pomalou jízdu, od půlnoci zastaví provoz úplně.

Ostrava je aktuálně železničně téměř odříznutá: jediný dosud volný příjezd je od Havířova. Ostatní tratě jsou již zavřené.

České dráhy pro noční vlaky 442/443 (Praha – Košice – Michalovce a zpět) zajistili odklonovou trasu přes Valašské Meziříčí. „Cestující směřující do Ostravy budou moci vyčkat do zítřka v Olomouci a v opačném směru cestující vyčkají na Ostravsku do ranních hodin, kde se o ně náš personál postará,“ uvedly České dráhy na sociální síti X. Noční vlaky EN 406/407 (München – Wien – Bohumín – Warszawa a zpět) nebudou moci pokračovat přes uzavřený úsek, vlaky budou zastaveny ve vhodných stanicích, odkud se vrátí zpět.

Omezení se zásadně dotkne i provozu linek Ex 1 a Ex 4. Vlaky pojedou pouze v úseku Praha hl. n. – Olomouc hl. n. a zpět. „Vlaky budou rovněž provozovány mezi Polskem a Bohumínem a mezi Žilinou a Ostravou. V úseku mezi Bohumínem / Ostravou a Olomoucí provoz nebude zajištěn. Pro cestující v úseku Ostrava-Svinov – Hranice na Moravě a zpět (postupně od 6:30 hod.) máme zajištěnou náhradní kyvadlovou dopravu ve zhruba hodinovém intervalu. Kyvadlová doprava nenavazuje na vlaky ve stanicích Ostrava-Svinov a Hranice na Moravě,“ uvedly České dráhy.

Linka Ex 4 (Polsko – Bohumín – Břeclav – Rakousko) bude mimo provoz v úseku Bohumín – Břeclav / Hranice na Moravě. Přesný rozsah omezení a alternativní možnosti dopravy plánují České dráhy oznámit postupně.

RegioJet na svých stránkách požádal cestující, aby zrušili své cesty plánované na 15. 9. mezi Ostravou a Olomoucí/Přerovem. Leo Express neměl kolem půlnoci na stránkách k omezení dopravy žádné informace.

Extrémní počasí zastavilo dopravu na desítkách míst. Stojí koridor i dálnice, voda zaplavila depo

Vlaky dálkové dopravy v relaci Praha – Žilina / Warszawa / Przemysl pojedou pouze v úseku Praha hl. n. – Olomouc hl. n. a zpět, v úseku Polsko – Bohumín a zpět, Žilina – Ostrava a zpět. V úseku Bohumín / Ostrava – Olomouc vlaky nepojedou. Vlaky z Polska v trase Bohumín – Břeclav do Rakouska nepojedou v úseku Bohumín – Přerov a zpět. Polsko aktuálně zůstává přístupné přes Lichkov.

Tagy povodně Správa železnic Studénka - Jistebník
15 komentářů