Další španělské vlaky do Skandinávie. Jednotky Civity se testují v Česku

Jednotka CAF Civity Nordic. Foto: VUZJednotka CAF Civity Nordic. Foto: VUZ

Do Švédska míří jednotky ve dvou verzích.

Do Česka dorazila nová jednotka CAF Civity Nordic od španělského výrobce CAF. Ve Zkušebním centru Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi ji čeká několik měsíců zkoušek nutných pro schválení. Jednotky budou jezdit na jihu Švédska v regionech Kalmar, Jönköping, Blekinge a Kronoberg u dopravce Krösatågen.

Do Velimi jednotka putovala nejprve lodí do Nizozemska, následně po kolejích. Kupujícím nových jednotek je společnost AB Transitio, kterou vlastní jednotlivé regiony ve Švédsku a která zastřešuje nákupy nových vozidel.

CAF do Švédska dodá celkem 28 jednotek ve dvou verzích. V objednávce je 20 čtyřvozových elektrických jednotek o délce 76 metrů, osm bude elektrických třívozových s dieselovým agregátem pro jízdu mimo elektrifikované tratě. Jednotky mají zvládnout jízdu i v -40 °C. Kapacita elektrických jednotek bude 190 míst pro sedící, v elektricko-dieselových bude 140 sedaček.

Jednotky zvládnou rychlost až 200 km/h, při jízdě na diesel 140 km/h. Jsou vybaveny zabezpečovačem ETCS, do jednoho vlaku půjde spojit až tři jednotky.

Tagy AB Transitio CAF CAF Civity Nordic Krösatågen vúž Výzkumný ústav železniční
1 komentář