Švédové využili opci a objednali u Stadleru dalších 12 dvoupodlažních jednotek

Nová jednotka Stadler pro švédského dopravce dopravce MÄLAB. Pramen: StadlerNová jednotka Stadler pro švédského dopravce dopravce MÄLAB. Pramen: Stadler

Švédská společnost AB Transitio objednala u švýcarského výrobce Stadler dalších 12 regionálních jednotek Kiss. Čtyřvozové dvoupodlažní vlaky bude provozovat dopravce

Švédská společnost AB Transitio objednala u švýcarského výrobce Stadler dalších 12 regionálních jednotek Kiss. Čtyřvozové dvoupodlažní vlaky bude provozovat dopravce MÄLAB v regionu Mälardalen kolem jezera Mälaren západně od Stockholmu. Stadler to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Objednávka má hodnotu 133,3 milionu švýcarských franků (cca 3,3 miliardy Kč). Společnost AB Transitio využila opce ze smlouvy z roku 2016, vlaky budou dodány na podzim příštího roku. Na základě smlouvy už do Švédska loni putovalo 33 jednotek pro MÄLAB a posléze dalších osm pro dopravce Uppsala Länstrafik.

„Fakt, že jsme od AB Transitio dostali tak brzy po dodání prvních serií další objednávku, je vyjádřením důvěry a uznáním kvalita našich nových vlaků,“ uvedl vedoucí prodeje Stadleru Ansgar Brockmeyer.

Celkem tak AB Transitio odebrala (a ještě odebere) od Stadleru 53 dvoupodlažních jednotek Kiss. Vlaky mají jen jednu třídu, mohou jet až 200 kilometrů v hodině. Stadler je přizpůsobil švédským podmínkám, když je vybavil dodatečnou izolací nebo podlahovým vytápěním.

Švédský model nákupu vlaků se od českého liší. Společnost AB Transitio je ve vlastnictví jednotlivých dopravců a regionálních objednatelů, kteří jsou zároveň jejími zákazníky. Firma pro ně zajišťuje a spravuje vlakové flotily, díky čemuž má na trhu vůči výrobcům větší sílu, než by měli jednotliví dopravci či regiony.

Tagy AB Transitio Stadler švédsko Top
20 komentářů