Pád cen ropy je vidět i u stojanů. Nafta stojí už i méně než 32 korun za litr

Čerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.comČerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.com

Nafta nyní stojí stejně jako před zrušením slevy na spotřební dani.

Tankování u českých čerpacích stanic je nejlevnější v letošním roce. Poprvé stojí nafta prakticky stejně, kolik stála při návratu snížené sazby spotřební daně na úroveň roku 2020 loni na začátku srpna.

Ukazuje to vývoj cen u sítě čerpacích stanic Tank ONO, která dnes snížila cenu nafty poprvé v letošním roce pod 32 korun, konkrétně 31,90 za litr. Loni na začátku srpna stála nafta 31,50, pak zdražila o více než dvě koruny. K dalšímu snížení cen došlo také u benzínu: litr nyní stojí 33,90 Kč.

Jde o očekávaný pokles, který souvisí především se snižováním cen ropy způsobeným slabší poptávkou v Číně. Ceny ropy se dnes dostaly na nejnižší úroveň letošního roku, když se barel prodával jen za 73 dolarů.

Průměrné ceny pohonných hmot za celý trh tradičně klesají pomaleji než u Tank ONO. V minulých 7 dnech poklesla průměrná cena za litr benzínu o 24 haléřů na 36,94 Kč. Nafta zlevnila o 22 haléřů na 35,09 Kč za litr.

Levné tankování. Porovnání mezd a cen ukazuje, jak jsou pohonné hmoty dostupnější

Ceny pohonných hmot se stávají pravidelným nástrojem politického boje. Když jsou vysoké, kritizuje za to vládu opozice. Když je tomu naopak, chlubí se tím vláda. V praxi má vláda ale málo možností, jak ceny ovlivnit, pouze spotřební daní.

Ta byla u nafty snížena dvakrát: nejprve v roce 2020 z 10,95 na 9,95 Kč na litr, po napadení Ukrajiny Ruskem na 8,45 Kč. Loni v srpnu došlo k návratu na 9,95 Kč, ke zvýšení na původní úroveň se v tuto chvíli nikdo nemá. Z litru benzinu se platí 12,84 Kč, snížení kvůli válce trvalo jen čtyři měsíce.

Tagy ceny PHM
48 komentářů