Novinka pro studenty letectví v Moravské Třebové, mají vlastní letadlo

Studenti letectví v Moravské Třebové mají k dispozici vlastní letoun Zlin. Zdroj: Pardubický krajStudenti letectví v Moravské Třebové mají k dispozici vlastní letoun Zlin. Zdroj: Pardubický kraj

Renovovaný vlečný letoun Zlin Z526F stál téměř 10 milionů korun.

Gymnázium a Letecká střední odborná škola v Moravské Třebové zařídila studentům vlastní letadlo. Studenti technického lycea se zaměřením na letectví a letecký výcvik mají od nového školního roku pro praktickou výuku k dispozici renovovaný vlečný letoun Zlin Z526F.

Dosud využívali studenti pro svůj výcvik techniku Aeroklubu, rostoucí zájem o letecký obor a potřeba zajištění kvalitnější výuky vedly k rozhodnutí pořízení vlastního letadla. Vyšlo na necelých 10 milionů korun.

Stroj se zařadí po bok bezmotorového Blaníku. Gymnázium v Moravské Třebové je tak druhou školou v republice vedle VÚT v Brně, která vlastní jak motorové, tak bezmotorové letadlo pro potřeby výuky.

„Technické lyceum při gymnáziu funguje již šest let a je jedinečným oborem, jenž v rámci Pardubického kraje nemá obdoby a je o něj zájem mezi studenty z celé republiky. Díky úzké spolupráci s Aeroklubem Moravská Třebová, který působí na letišti ve Starém Městě, se podařilo rozšířit školní vzdělávací plán o specializace v oblasti letectví. Studenti tohoto oboru nejenže absolvují standardní gymnaziální předměty, ale mají také možnost získat pilotní licenci na bezmotorové letadlo typu Blaník,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Tagy letectví Moravská Třebová škola Zlin Aircraft
5 komentářů