Obrazem: 10 let od posledního vlaku. Jak dopadla rekonstrukce zrušeného nádraží Bubeneč

Zrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Nádražní budova se po náročné opravě proměnila ve společenské centrum Stanice 6.

Tento týden se po několikaleté náročné rekonstrukci otevřela veřejnosti budova bývalého nádraží Praha-Bubeneč. Vzniklo z ní kulturní a volnočasové centrum Stanice 6. Otevřelo se přesně 10 let poté, co u stanice zastavil poslední vlak s cestujícími.

Centrum nabídne bistro, galerii, multifunkční sál, verandu s posezením či půjčovnu kol.

Podle Prahy 6, která rekonstrukci financovala, by se zde měly pořádat do budoucna také koncerty, výstavy, sportovní aktivity, debaty a různé komunitní akce.

Podle městské části by se po dokončení nové železniční trati na Kladno a na letiště mohly podobným způsobem předělat i nádražní budovy v Dejvicích či na Veleslavíně. Ty totiž pro železniční provoz nahradí zahloubené novostavby.

Funkci nahradila Podbaba

Jednopatrová staniční budova architekta Antonína Jünglinga stojí u kolejí od roku 1850, fungovat začala v roce 1854 spolu se zprovozněním trati Severní státní dráhy z Prahy do Lovosic.

Poslední osobní vlak tam zastavil 28. srpna 2014 před půlnocí, roli Bubenče převzala nedaleká nově vybudovaná zastávka Praha-Podbaba. Rok předtím se bubenečské nádraží stalo kulturní památkou. Poté, co v budově skončilo nádraží a následně i restaurace, zůstala nevyužitá.

ČTK připomněla, že Praha 6 dostala objekt do správy začátkem roku 2019 od hlavního města, které ho koupilo i s přilehlými pozemky za přibližně 14 milionů korun od Českých drah.

V listopadu 2019, při vyhlášení vítěze tendru na provozovatele volnočasového centra, vedení Prahy 6 předpokládalo zprovoznění centra v objektu bývalého nádraží v roce 2021.

Provozovateli komunitního centra budou Richard Preisler, Martin Kontra a Martin Krb, kteří stojí za podniky Bajkazyl, spojující cyklodílnu, půjčovnu, bar a kulturní prostor, nebo Šachta v Holešovicích.

Jejich projekt Stanice 6 zvítězil v roce 2019 ve veřejné soutěži, kterou radnice vyhlásila. Stavba stála radnici zhruba 41,4 milionu korun.

Zrušené nádraží Bubeneč se po rekonstrukci proměnilo se Stanici 6. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč se po rekonstrukci proměnilo se Stanici 6. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč se po rekonstrukci proměnilo se Stanici 6. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč se po rekonstrukci proměnilo se Stanici 6. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýKavárna Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZde vznikne kavárna a bistro. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýZrušené nádraží Bubeneč po rekonstrukci. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýKavárna Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýInteriér Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýInteriér Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýInteriér Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýInteriér Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýV horním patře bývalého nádraží Bubeneč je galerie. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýV horním patře nádraží Bubeneč je galerie. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýKavárna Stanice 6, která vznikla rekonstrukcí zrušeného nádraží Bubeneč. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný
Tagy Bubeneč Praha 6 rekonstrukce nádraží
16 komentářů