Šest miliard eur za pět let. Letiště Schiphol výrazně navýšilo plán na investice

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schipchol.nlLetiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schipchol.nl

Amsterdamské letiště Schiphol čeká v příštích letech velká modernizace. Jedno z největších letišť v Evropě výrazně navýšilo plán na investice

Amsterdamské letiště Schiphol čeká v příštích letech velká modernizace. Jedno z největších letišť v Evropě výrazně navýšilo plán na investice v dalších letech. Během příštích let chce do infrastruktury a pohodlnějšího cestování investovat šest miliard eur, což je téměř dvojnásobek původního plánu.

Při prezentaci pololetních výsledků to oznámila skupina Royal Schiphol Group, které letiště patří. Firma si pochvaluje návrat cestujících i nárůst zisku. Za první pololetí stoupl počet pasažérů meziročně o 11 % na 36,1 milionu, zisk skupiny dosáhl 99 milionů eur. „I přes dobré výsledky není ale ještě míra spokojenosti zákazníků na požadované úrovni,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Šéf letiště Pieter van Oord uvedl, že problémem je stav letištní infrastruktury. Proto firma počítá s obřím plánem v objemu šesti miliard na opravy a modernizace letiště.

V seznamu investic je například modernizace druhého největšího prstu na letišti v Amsterdamu (C), systému na odbavení zavazadel, klimatizace, stojánek nebo pojezdových drah. Dojde k dokončení prstu A a vybudování nové třídírny zavazadel. Půjde o největší investici v historii letiště.

V letošním roce Schiphol očekává, že odbaví 65 až 68 milionů cestujících. Schiphol patří dlouhodobě mezi pětici největších letišť v Evropě, loni bylo čtvrté.

Tagy AMS Schiphol
14 komentářů