Vyhořelému midibusu za rok na tachografu ubylo 100 000 km. Stejný typ hořel dopravci už dříve

Požár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan Böhm

Midibus byl den před vzplanutím na servisní prohlídce, samotnou STK pak prošel před dvěma týdny.

Midibus společnosti About me, který ve středu shořel během provozu na lince MHD v Praze, měl podle údajů v systému kontrol STK stočený tachometr o téměř 100 000 kilometrů.

Záznamu na webu Kontrolatachometru.cz u shořelého vozidla RZ 4AT2873 eviduje v roce 2023 stav tachometru 262 398 km a přesně o rok později jen 163 364 km.

Záznamy kontrol vyhořelého midibusu. Zdroj: Kontrolatachometru.cz

Záznamy kontrol vyhořelého midibusu. Zdroj: Kontrolatachometru.cz

Podle jednatele společnosti About me Radka Novotného byl midibus den předtím na servisní prohlídce, samotnou STK pak prošel před dvěma týdny, a byl tak v dobrém stavu.

Podle naší partnerské servisní firmy je nesoulad v počtu najetých kilometrů daný výměnou tachografu při servisu. V rámci oprav musel být původní přístroj vyměněn a technici nepřenesli aktuální stav kilometrů z toho původního,“ uvedl Novotný pro Zdopravy.cz.

Podle něj je to jediné logické vysvětlení, protože nevidí důvod, proč by sami sobě stáčeli tachometr.

Požár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu About me a dalších aut v pražských Radlicích. Foto: Hasiči Praha / X.comPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan BöhmPožár midibusu dopravce About me. Foto: Jan Böhm

Výrobce SKD už neexistuje, takže u něj možnou technickou souvislost nezjistíme,“ dodal Novotný.

Pražští hasiči museli u požáru midibusu SKD Iveco Stratos LF 38 zasahovat ve středu odpoledne. K zahoření došlo na pravidelné lince Pražské integrované dopravy 153 v Radlicích v ulici Nad Konvářkou u zastávky Nad Dívčími hrady. Požár poškodil také tři další osobní auta.

Z cestujících nebyl nikdo zraněn, všichni byli evakuováni před příjezdem hasičů. Podle mluvčí pražských hasičů Barbory Novotné byla příčinou požáru technická závada na vozidle. „Škoda byla stanovena na 800 000 korun, uchráněná hodnota je 100 000,“ uvedla pro Zdopravy.cz.

Šlo přitom o druhý případ, kdy dopravci shořel midibus stejného typu, naposledy se tak stalo podle stránek seznam-autobusu.cz v roce 2018.

Tagy About Me MHD Praha SKD Iveco Stratos
43 komentářů