Na brněnské nádraží se na jeden den vrátí znělka Sedmikrásek, připomene výročí rozhlasu

Brno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Naposledy se legendární znělka používala v roce 2020.

Cestující na brněnském hlavním nádraží čeká 1. září překvapení. Po čtyřleté pauze se na jediný den vrátí známá legendární znělka Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem.

Na zařazení znělky se dohodl Český rozhlas Brno se Správou železnic u příležitosti 100 let rozhlasového vysílání na Moravě. Melodie doprovodí na jeden den (od půlnoci do půlnoci) hlášení o odjezdech a příjezdech vlaků.

Pro cestující i pro brněnský rozhlas to bude výjimečný dárek, jsme rádi, že zazní přesně v den našich stých narozenin. Těší nás, že nám Správa železnic vyšla vstříc, skladba totiž vznikla v našich studiích a brněnský rozhlas spolupracoval i na vzniku znělky,“ uvedla vedoucí programu Českého rozhlasu Brno Julie Kalodová.

Sedmikrásky doprovázely nádražní hlášení v Brně od poloviny devadesátých let, poté je na dva roky vystřídal univerzální zvuk. V roce 2016 Sedmikrásky vítaly cestující podruhé, melodii upravil někdejší redaktor brněnského rozhlasu Ivan Holas a dal jí zvuk vibrafonu. Naposledy zazněla v roce 2020, poté ji kvůli sjednocování systémů a zkrácení železničních hlášení vystřídala jednotná hláška. „I proto je nedělní návrat naprosto výjimečný,“ zdůraznila vedoucí programu.

Vznik písně doprovází zajímavá historka. „Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem, dobrou noc, má milá, chci ti dát,“ zapsal si básník Josef Kainar a text doplnil i melodií. Traduje se, že nápěv písně, která se stala hitem a pomyslnou hymnou Brna, zapískal v noci 19. května 1955 ve čtyři ráno svému příteli Gustavu Bromovi k narozeninám, ten ji poté převedl do not. V rozhlasových studiích pak písničku nahrál Milan Směták s Brněnským estrádním rozhlasovým orchestrem.

Tagy Brno hlavní nádraží Český rozhlas Brno nádražní hlášení nádražní rozhlas Správa železnic
42 komentářů