Dva drinky na letišti jako limit. Šéf Ryanairu vyzval k omezení alkoholu před letem

Letadlo Ryanair do Boloni. Foto: Aleš PetrovskýLetadlo Ryanair do Boloni. Foto: Aleš Petrovský

Podle Ryanairu jsou na palubě agresivní lidé, do kterých by to nikdo na první pohled neřekl.

Šéf letecké společnosti Ryanair Michael O’Leary dnes vyzval k zavedení limitu dvou alkoholických nápojů na letištích. Podle O’Learyho by zavedení limitu na alkohol na letištích pomohlo řešit nárůst počtu výtržností na palubách letů, informoval server BBC.

Každý týden se na palubách letadel odehrávají násilné scény po požití alkoholu, zejména pokud je smíchán s jinými látkami. „Nechceme lidem závidět, že se napijí, ale nedovolujeme jim řídit pod vlivem alkoholu. Přesto jim stále dovolujeme nastoupit do dopravních letadel, která se pohybují ve výšce 33 000 stop,“ řekl O’Leary deníku The Daily Telegraph.

Podle šéfa Ryanairu se terčem útoků stávají členové posádky a ostatní cestující. Podle O’Learyho dochází k napadení posádek každý týden. K problému přispívají ale i zpoždění a delší prodleva na letištích spojená s pitím alkoholu. „Za starých časů lidé, kteří příliš pili, nakonec upadli nebo usnuli. Nyní jsou však tito cestující také na prášcích a jiných návykových látkách. Je to takový mix, v jehož rámci vzniká mnohem agresivnější chování, které se velmi obtížně zvládá,“ upřesnil šéf Ryanairu.

Láhev s vodou plná vodky

O’Leary uvedl, že pro letecké společnosti je obtížné identifikovat opilé osoby už u odbavovací brány, zejména když nastupují ve skupině. „Dokud mohou vstát a k bráně se dovlečou, mohou projít. Když pak letadlo vzlétne, začnou problémy s chováním,“ popsal O’Leary. „Problémové chování mají často lidé, u kterých to čekáte nejméně. Nezapadají do žádného konkrétního typu člověka,“ uvedla pro Sky News Sinead Quinn, která má v Ryanairu na starosti palubní servis.

Zaměstnanci společnosti Ryanair například prohledávají zavazadla kvůli alkoholu před nástupem cestujících do letadla na Ibizu, která je jednou ze známých večírkových destinací. Ibiza je podle něj v tomto ohledu bezkonkurenčně nejhorší destinací.  Mezi další problematické destinace patří podle BBC některé řecké ostrovy. Podle serveru Daily Mail pak u cestujících nachází lahve od vody, v kterých je vodka.

Pro dopravce je prodej alkoholu na palubě jedním ze zdrojů dodatečných příjmů. Na druhé straně musí ale v případě potíží na palubě s opilými cestujícími řešit například náklady na nouzové přistání na jiném letišti kvůli dřívějšímu zásahu policie.

V případě Ryanairu nejde o první výzvu tohoto druhu. S téměř tou samou přišel před sedmi lety.

Omezte alkohol na letištích, volá Ryanair. Chce strop dvou drinků na osobu

Tagy alkohol v dopravě podávání alkoholu na palubě Ryanair
40 komentářů