Cestující zachránila v metru opilou ženu, která spadla do kolejí. Díky tlačítku, o kterém mnozí nevědí

Tlačítko na nouzové zastavení vlaku metra. Foto: Zdopravy.cz / Jan NevyhoštěnýTlačítko na nouzové zastavení vlaku metra. Foto: Zdopravy.cz / Jan Nevyhoštěný

Žena se potácela po okraji nástupiště s 2,5 promilemi.

Větší osvěta cestující veřejnosti o možnosti nouzově zastavit vlak metra zachránila v sobotu život ženě, která odpoledne spadla do kolejiště ve stanici Nádraží Veleslavín. O události informovala policie v tiskové zprávě.

„Cestující, kteří stáli na nástupišti, začali okamžitě volat o pomoc a jedna z žen po upozornění dalšího cestujícího běžela k nouzovému tlačítku, které zmáčkla, a tím zastavila provoz metra. Svědek, který upozornil na tlačítko nouze, posléze běžel na dispečink pro pomoc,“ popsala událost policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Po souhlasu dispečera do kolejiště vstoupil lékař, který cestoval v metru, poté dorazila policie, hasiči a záchranáři, kteří po ošetření ženu dopravili sanitkou do nemocnice.

Žena byla podle policie výrazně opilá, orientační dechová zkouška ukázala více než 2,5 promile alkoholu v dechu. Policisté na místě zajistili kamerové záznamy, na kterých je vidět, že žena se potácela po nástupišti, následně stojící zády ke kolejišti zavrávorala a vzhledem k tomu, že stála na úplném okraji ochranného pásu nástupiště, tak spadla přímo do kolejiště. Příčinou pádu tedy byl právě stav vyvolaný požitím alkoholu.

Policie minulý týden s Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) znovu upozornila na možnost využití tlačítek pro nouzové zastavení vlaku. Stalo se tak poté, co po pádu do kolejiště zahynul v metru nevidomý cestující. Ukazuje se totiž, že řada cestujících o tlačítku neví.

Bezpečnostní tlačítka Nouzové zastavení vlaku jsou umístěna na nástupištích stanic metra pro každou kolej zvlášť. Jsou situovaná zpravidla na začátku a na konci nástupiště na ostění, případně na sloupech, vždy dle architektonického řešení jednotlivé stanice. Tlačítka jsou kryta ochranným sklíčkem. V případě potřeby sklíčko pouhým zatlačením praskne, sjede dolů a uvolní prostor ke stlačení. Stlačením tlačítka dostane vlakový zabezpečovač signál, díky kterému vlak buď zastaví, nebo nedovolí jeho rozjezd.

Slepci mohlo tlačítko zachránit život, lidé ho ale neumí používat. Zkusili jsme zastavit metro

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp pád do kolejiště
46 komentářů