Miliardový nákup ČD Cargo. Nákladní dopravce objednal dalších 11 lokomotiv TRAXX

Lokomotiva Alstom TRAXX 3MS v barvách ČD Cargo. Foto: ČD CargoLokomotiva Alstom TRAXX 3MS v barvách ČD Cargo. Foto: ČD Cargo

Další lokomotivy mají podpořit mezinárodní expanzi českého dopravce.

ČD Cargo využije celou opci na nákup až 50 lokomotiv TRAXX 3MS (původně TRAXX MS3) od společnosti Alstom. Železniční dopravce dnes s výrobcem uzavřel objednávku na dodávku celkem 11 lokomotiv. S již dříve objednanými deseti lokomotivami mimo tento kontrakt bude jezdit u dopravce celkem 60 těchto strojů.

Smlouvu na pořízení lokomotiv řady 388 uzavřelo ČD Cargo v roce 2018 ještě se společností Bombardier Transportation, jejíž železniční část koupil v roce 2000 Alstom.  Lokomotivy budou sloužit pro další mezinárodní provoz. Budou dodány se schválením a vybavením pro provoz České republice,  Německu, Rakousku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku. Dodávka vícesystémových lokomotiv má být završena v roce 2026. Hodnota zakázky je přes miliardu korun.

Lokomotivy z této  budou dodány v roce 2026 a budou vybaveny zabezpečovacím zařízením Atlas a EbiCab.  Hodnota opce přesahuje 1 miliardu Kč. Nad rámec původní smlouvy zakoupilo ČD Cargo dalších 10 lokomotiv TRAXX 3MS, které by měly být dodány v roce 2025 a provozovány rakouskou pobočkou ČD Cargo. Nákup dalších 11 lokomotiv má být financován úvěrem od Evropské investiční banky.

ČD Cargo v posledních letech výrazně investovalo do nových interoperabilních lokomotiv. V provozu má ještě dalších 12 lokomotiv Siemens Vectron, na podzim začne přebírat dalších deset ve verzi A54. „I s pronajatými lokomotivami bychom měli mít v roce 2026 kolem stovky interoperabilních lokomotiv,“ dodal předseda představenstva ČD Cargo.

ČD Cargo kupuje deset lokomotiv Siemens Vectron MS. I s verzí pro provoz v Belgii

Obnova lokomotivního parku je nezbytnou podmínkou expanze největšího tuzemského železničního nákladního dopravce na zahraniční trhy zejména v Německu a Rakousku. Podíl zahraničních přeprav ČD Cargo trvale roste. V roce 2023 přepravil dopravce prostřednictvím poboček nebo dceřiných společností více než 12 milionů tun zboží. S lokomotivami ČD Cargo je nyní možné se setkat již v sedmi evropských zemích a připravován je i vstup na další trhy, například do Itálie nebo zemí Beneluxu.

Podpis smlouvy na nákup 11 lokomotiv Alstom TRAXX 3MS. Foto: ČD CargoLokomotiva Alstom TRAXX 3MS v barvách ČD Cargo. Foto: ČD CargoLokomotiva TRAXX 3 MS v barvách ČD Cargo.  Foto: ČD CargoLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin VoigtLokomotivy Bombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo na železničním zkušebním okruhu ve Velimi. Foto: ČD CargoBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDC
Tagy alstom ČD Cargo interoperabilní lokomotivy Traxx TRAXX 3MS
8 komentářů