Rychleji do Broumova. Kraj začal stavět obchvat Bělovsi, chystá přeložku kolem Hronova

Zahájení stavby II/303 Běloves - Velké Pořící. Foto: Eurovia CZZahájení stavby II/303 Běloves - Velké Pořící. Foto: Eurovia CZ

Do konce roku by měla začít i stavba obchvatu Náchoda.

Silniční spojení mezi Hradcem Králové a Broumovskem má v příštích letech výrazně zrychlit. Umožnit to má stavba nových obchvatů. Kraj tento týden začal se stavbou obchvatu Bělovsi a připravuje stavbu přeložky kolem Hronova. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) aktuálně finišuje s obchvatem Jaroměře a v nejbližších měsících začne stavět obchvat Náchoda.

O přípravě obchvatu Hronova informoval královéhradecký hejtman Martin Červíček při zahájení stavby přeložky Běloves – Velké Poříčí. Ta je jednou ze staveb, které spojení s Broumovskem urychlí. „Pomůže odlehčit tranzitní dopravou přetíženému průtahu Náchoda, ale odvede i významnou část místní nákladní dopravy. Spolu s obchvaty měst Jaroměře, České Skalice a následně i Náchoda bude také důležitou součástí souboru dopravních staveb, které napomohou zprůjezdnit hlavní tah na trase od Hradce Králové na Broumov,“ dodal Červíček.

Přeložka silnice II/303 se připravuje téměř dvacet let. „Tato krajská stavba je klíčová, protože naváže na dlouho očekávaný obchvat Náchoda, který by měl být zahájen do konce tohoto roku. Obě tyto zásadní stavby přinesou výrazné zlepšení dopravní situace nejen pro Náchod, ale i pro Hronov a celý Broumovský výběžek,“ dodal starosta Náchoda Jan Birke.

Zakázku za 368 milionů korun získalo sdružení Eurovia CZ a Mados MT. Původně byla maximální cena stanovena na 538 milionů korun bez DPH. Denně úsekem projede podle sčítání dopravy kolem 12 000 aut. Hotovo má být v roce 2026.

Minimální omezení pro dopravu

Přeložka na trase Náchod-Běloves – Malé Poříčí – Velké Poříčí bude měřit 3,6 kilometru. Povede po druhé straně železniční tratě do Broumova než stávající silnice II/303.

Součástí stavby nové silnice bude kromě přeložek inženýrských sítí, protihlukových stěn či rekultivace stavbou dotčených ploch také výstavba dvou mostů přes řeku Metuji s délkou přemostění okolo 80 metrů, menšího mostu v trase a nadchodu pro pěší ve Velkém Poříčí. Dále kraj postaví tři opěrné zdi, přeložky dotčených vodovodů, kanalizací; zajistí výstavbu silničních kanalizací, úpravu a přeložky stávajících vodotečí, protipovodňových valů nebo meliorací. Stavba je detailně popsána na stránkách Údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Stavební práce podle kraje omezí osobní dopravu minimálně. V první části budou řidiči jezdit přes Velké Poříčí, nákladní doprava přes Červený Kostelec a Zbečník zpět na silnici II/303. Při výstavbě kruhové křižovatky v Bělovsi bude vždy jeden jízdní pruh ke státní hranici průjezdný.

Se změnami v linkové dopravě musí počítat cestující od 19. srpna do prosince. Všechny autobusové spoje ve Velkém Poříčí pojedou přes náměstí Poříčskou ulicí a Příčnou ulicí zpět na svou trasu. Uzavírka se dotkne provozu na linkách 305, 375, 351 a 394. Po dobu uzavírky nebudou obsluhovány dvě zastávky ve Velkém Poříčí (Krausova a Železňák).

Tagy Běloves - Velké Poříčí Broumovsko Eurovia CZ II/303 Královéhradecký kraj MADOS MT
21 komentářů