ŘSD získalo povolení pro obchvat Benešova s tunelem, cena prudce vzrostla

Budoucí podoba obchvatu Benešova, vizualizace. Pramen: ŘSDBudoucí podoba obchvatu Benešova, vizualizace. Pramen: ŘSD

Ještě loni v březnu leták ke stavbě uváděl náklady 937 milionů, nyní je to 2,1 miliardy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po letech přešlapování na místě posunulo vpřed přípravu proměny silnice I/3 u Benešova, jejíž součástí bude i nový tunel u zámeckého parku Konopiště. Od středočeského krajského úřadu aktuálně získalo pro stavbu společné povolení.

Silničáři se rozhodli požádat o společné povolení (tedy spojit územní a stavební řízení) poté, co krajský úřad odmítl žádost o územní rozhodnutí a jeho verdikt na podzim 2022 potvrdilo i ministerstvo dopravy. Nešetřilo přitom kritikou na adresu ŘSD.

Žádost o společné povolení podalo ŘSD na krajský úřad loni před Vánoci. „Na zkapacitnění tři kilometry dlouhého obchvatu Benešova na silnici I/3 aktuálně probíhá majetkoprávní příprava a připravuje se zpracování zadávací dokumentace stavby pro výběr zhotovitele,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl na síti X.

Cílem je především rozšíření silnice na uspořádání 2+1, její zanoření pod okolní terén a částečné zakrytí. Délka tunelu kolem parku u zámku Konopiště bude 190 metrů.

S tímto plánem přišlo ŘSD už na jaře 2016, kdy mluvilo o nákladech za celý obchvat ve výši 700 milionů korun. Podle tehdejšího prohlášení se měl tunel stavět už od roku 2019.

S tím jak se protahuje příprava a oddaluje termín zahájení (před rokem ŘSD hovořilo o roce 2025, nyní leták uvádí 2026) rostou i předpokládané náklady. Ještě loni v březnu leták ke stavbě uváděl náklady 937 milionů, nyní je to 2,1 miliardy. To je trojnásobek odhadů z roku 2016. Stavět se má dva roky.

ŘSD u Benešova v uplynulých dvou letech postavilo dvě okružní křižovatky, zmíněná přestavba se týká úseku mezi nimi.

Tagy I/3 obchvat Benešova ŘSD
64 komentářů