Proti všem. Úřad zrušil využívaný přechod i přes nesouhlas města a policie

Přechod v Přerově na silnice I/55, který má být podle rozhodnutí krajského úřadu zrušen. Foto: Google Street ViewPřechod v Přerově na silnice I/55, který má být podle rozhodnutí krajského úřadu zrušen. Foto: Google Street View

Návrh upřednostňuje pohodlí řidičů, kteří jsou chráněni svými vozidly, píší odpůrci rušení přechodu.

Olomoucký krajský úřad se i přes nesouhlas vedení Přerova rozhodl zrušit využívaný přechod v ulici Bratří Hovůrkových na silnici I/55. Stalo se tak na základě 10 let staré žádosti Policie České republiky, která je letos proti rušení přechodu.

Rozhodnutí je na úřední desce Olomouckého kraje. Jde o využívaný přechod v blízkosti škol, zimního stadionu a hřbitova. Další přechody jsou zhruba 200 metrů daleko.

Úřad ruší přechod v Přerově na základě deset let staré žádosti. Proti odstranění jsou i její autoři

Krajský úředník Lubomíř Pešout, který v době žádosti o zrušení v roce 2014 pracoval na policii a posílal úřadům žádosti o zrušení přechodů, vysvětluje konec přechodu jeho údajnou nebezpečností a nesplněním požadovaných norem.

Ani jedna srážka s chodcem za deset let

Přechod je veden přes tři jízdní pruhy, což je pro chodce velice rizikové,“ vysvětlil úřadArgumentuje tím, že když zastaví auto v jednom pruhu, nemusí si chodce všimnout řidič v pruhu druhém.  Od roku 2014 do současnosti na přechodu nedošlo k jediné nehodě s chodcem, což rozhodnutí zcela ignoruje. Ve městě loni naopak zahynula žena při přecházení silnice I/55 mimo přechod.

Policie na jaře letošního roku uvedla, že s návrhem na zrušení přechodu nesouhlasí. „Tento požadavek je z naší strany diskutabilní, a to s ohledem k datu jeho vydání,“ řekla mluvčí policie v Přerově Miluše Zajícová.

Lidé půjdou i mimo přechod, varuje město

Přechod je v místě, kde město plánuje vybudování okružní křižovatky. „V případě odstranění přechodu pro chodce se dopravní situace zásadně zhorší, neboť občané budou dotčené místo stávajícího přechodu pro chodce ke svému přecházení stejně využívat, protože se zde jedná o hlavní komunikační tah, který využívají žáci přilehlých učilišť, návštěvníci zimního stadionu a nedalekého hřbitova. V současné době zásadně nesouhlasíme se zrušením tohoto přechodu, a to do doby výstavby nové okružní křižovatky,“ uvedl primátor Přerova Tomáš Navrátil ve stanovisku k návrhu na zrušení přechodu.

„Návrh upřednostňuje pohodlí řidičů, kteří jsou chráněni svými vozidly. Ničím nechránění chodci jsou necháni napospas osudu,“ uvádí ve stanovisku ke zrušení přechodu Sdružení přátel dopravy, podle kterého zrušení přechodu ignoruje potřeby a bezpečnost chodců. Stavba křižovatky má začít příští rok.

Úřad vůbec neřešil možnost, že by přechod zůstal, ale upravil se například ostrůvkem uprostřed nebo zpomalením aut. Drží se předpisů, podle kterých je maximální délka sedm metrů. Neřeší ani to, kudy mají chodci jít. Jiné nejbližší přechody jsou necelých 200 metrů daleko.

Tagy I/55 Krajský úřad Olomouckého kraje Přerov rušení přechodu
103 komentářů