Úřad ruší přechod v Přerově na základě deset let staré žádosti. Proti odstranění jsou i její autoři

Přechod v Přerově, který chce policie a krajský úředník zrušit. Foto: Google Street ViewPřechod v Přerově, který chce policie a krajský úředník zrušit. Foto: Google Street View

Policie nyní spolupracuje s městem na projektu okružní křižovatky, přechod by tak zůstal.

Tragikomický nádech dostává rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje, kterým odbor dopravy chce zrušit přechod pro chodce v ulici Bří Hovůrkových v Přerově. Proti zrušení je nyní i Policie České republiky. Na základě její žádosti přitom úřad rozhodl.

Deník Zdopravy.cz o sporech ohledně přechodu informoval poprvé minulý týden. Proti rušení přechodu ke školce, dvěma středním školám a zimnímu stadionu je přerovská radnice. Krajský úřad rozhodnutí vysvětlil požadavkem Policie České republiky.

Auta na prvním místě. Úřad ruší přechod v Přerově u dvou škol a školky

To policisté podali v roce 2014. „Tento požadavek je z naší strany diskutabilní, a to s ohledem k datu jeho vydání. Z tohoto důvodu požadujeme, aby bylo v této věci svoláno řádné jednání ve městě Přerově, a to za účasti všech zainteresovaných stran,“ řekla mluvčí policie v Přerově Miluše Zajícová. Policie podle ní s vydaným rozhodnutím nesouhlasí. Úřad se v rozhodnutí zaštítil několikrát nekonkrétními argumenty o bezpečnosti, aniž by stanovil, kudy mají lidé po zrušení přechodu chodit.

Město minulý týden uvedlo, že zrušení přechodu odmítá. Naopak chce křižovatku u přechodu proměnit na okružní. Na řešení spolupracuje s policisty. „Dopravní inspektorát v Přerově v součinnosti s Městem Přerov se snaží řešit dopravní situaci v prostoru křižovatky silnice I. tř./55 vedenou po ul. Bří Hovůrkových a místních komunikacích ul. Ztracená a ul. U Hřbitova komplexně. Výsledkem této spolupráce je návrh stavebních úprav stávající průsečné křižovatky na křižovatku okružní, která samozřejmě řeší i bezpečnost nemotorových účastníků silničního provozu,“ uvedla Zajícová.

Auta na prvním místě. Úřad ruší přechod v Přerově u dvou škol a školky

Krajský úřad v reakci na nové vyjádření policie uvedl, že jiná města či obce po upozornění na nevyhovující přechod již konaly a došlo k úpravám. „Současně řešený přechod v Přerově je posledním nevyhovujícím přechodem na silnicích I. tříd na území Olomouckého kraje. Představitelé Statutárního města Přerov jsou na problém s tímto přechodem upozorňováni opakovaně po dobu 10 let. Statutární město Přerov mělo tedy dostatečný časový prostor k tomu, aby přechod mohl zůstat a byl i bezpečný,“ uvedla mluvčí kraje Alena Minxová. Úřad si aktuální stanovisko policie i města nezjistil.  „Bohužel k dnešnímu dni nebyla Krajskému úřadu předložena projektová dokumentace a žádná informace o tom, v jaké fázi tato dokumentace je a v jakém časovém horizontu se počítá s realizací,“ dodal Minxová. Podle jejího vyjádření byl odbor dopravy „dostatečně tolerantní a Statutárnímu městu Přerov poskytl dostatek času na řešení celé situace.“

Tagy Krajský úřad Olomouckého kraje Přerov rušení přechodu
27 komentářů