Problémová pražská Iveca jsou po opravách palivového potrubí z větší části opět v provozu

První autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPPPrvní autobus Iveco Streetway 12M pro Prahu. Foto: Ondřej Kubát / DPP

Pokračují i postupné přejímky se zpožděním dodávaných vozů.

Pražský dopravní podnik již opět nasazuje na linky nové autobusy Iveco Streeway. Ty byly přes dva týdny kompletně odstaveny kvůli opakovanému výskytu nahodilých úniků paliva.

Vzorová oprava proběhla nejprve u dvou kusů, které se následně otestovaly v provozu s cestujícími. Poté se do provozu vrátila velká část z 94 odstavených autobusů.

Od dnešního dne DPP opět autobusy nasazuje na pravidelné linky dle provozních potřeb jednotlivých garáží DPP. Veškeré opravy probíhaly v rámci záručního servisu v souladu s uzavřenou smlouvou, tj. na náklady dodavatele vozidel,“ uvedl 24. července vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík.

Zatím nic neteče. Dva z odstavených autobusů Iveco se v Praze vrátily do provozu

Flotila vyrobená v závodu tureckého Otokaru však zatím nejezdí celá. Podle přehledu vypravenosti vozů bylo k neděli 4. srpna v provozním stavu 41 „krátkých“ vozů Iveco Streetway 12M a čtyři byly nadále v dílnách na opravách. V případě kloubových vozů Iveco Streetway 18M pak bylo v provozu 31 autobusů a dalších 10 se opravovalo.

Garáže dopravního podniku zároveň začaly opět přejímat a zařazovat do provozu aktuálně dodávané vozy. Přejímky byly totiž po dobu problémů s palivovým potrubím taktéž pozastaveny.

V uplynulých dvou týdnech tak poprvé vyjelo do provozu 10 nových strojů Iveco Streetway 12M. Dalších devět na zařazení do provozního stavu v garážích teprve čeká.

Výměny problémových dílů

Opravy spočívaly podle Šabíka ve výměně palivových hadic mezi palivovým čerpadlem a filtrem paliva, včetně úpravy trasování a upevnění hadic. „Technici výrobce v pondělí 22. 7. dokončili výměnu jednotlivých dílů na všech odstavených autobusech bez ohledu na to, jestli a v jakém rozsahu se závada s náhodným únikem paliva vyskytla,“ popsal.

Krátce poté opravy provedené techniky tureckého výrobce zkontrolovali i technici DPP a autobusy uvolnili do běžného provozu.

Všechny v červenci odstavené autobusy jsou součástí dodávek z rámcové smlouvy, kterou uzavřel DPP v únoru 2022. Týká se až 243 autobusů Iveco Streetway.

Ve čtyřech objednávkách zatím DPP od Iveco Czech Republic objednal 124 vozů. Výrobce se však potýká s velkými problémy v dodávkách. Všechny objednané autobusy měly být v garážích DPP nejpozději do konce letošního dubna.

Sto vozidel jsme si převzali a nasadili do provozu. Předpokládáme, že zbylých 30 autobusů bychom si mohli převzít v řádů týdnů, maximálně jednotek měsíců,“ uvedl mluvčí Šabík.

Do září to snad zvládneme. Problémy Iveca mohou dostat DPP na hranu a ohrozit vypravení

Iveco platí dopravnímu podniku kvůli problémům se závadami a nedodržováním dodacích lhůt velká penále. Ke konci května činilo 79 milionů korun.

Okolnosti problémů s autobusy Streetway jsme podrobněji popsali zde.

Tagy dpp Iveco Bus Iveco Streetway praha
16 komentářů