Příprava armádní základny v Mošnově pokračuje, hotovy jsou první studie a vizualizace

Vizualizace armádního logistického centra Mošnov. Zdroj: ALC MošnovVizualizace armádního logistického centra Mošnov. Zdroj: ALC Mošnov

Celková plocha areálu bude zhruba 50 hektarů, provoz má zahájit po roce 2030.

V projektu výstavby armádního logistického centra Mošnov (ALC) je hotovo několik studií. Zveřejněny byly rovněž první vizualizace samotného centra a blízkého okolí. Obyvatelé okolních obcí budou moci těžit například z nové cyklostezky nebo okružní křižovatky.

Mošnovské armádní logistické centrum má být obsluhováno třemi typy dopravy: leteckou, železniční a silniční. Areál se napojí na silnici č. I/58 a novou železniční vlečku. Napojení s letištěm zajistí nová odbavovací plocha pro širokotrupá letadla.

Celková plocha areálu bude zhruba 50 hektarů. Sestávat má z několika budov a hal s pracovně-pobytovou, skladovací nebo údržbovou funkcí. Další plochy budou sloužit jako odstavné plochy pro kontejnery a vozidla, cvičiště či kemp.

Vizualizace armádního logistického centra Mošnov.
Zdroj: ALC MošnovVizualizace armádního logistického centra Mošnov.
Zdroj: ALC MošnovVizualizace  cyklostezek u armádního logistického centra Mošnov.
Zdroj: ALC Mošnov

S výstavbou nové okružní křižovatky u mostu přes Lubinu se má začít v příštím roce, v současné chvíli probíhá povolovací řízení stavby. Křižovatka má zajistit kapacitní silniční napojení ALC, využije ji i společnost Panattoni, která v sousedství ALC plánuje vybudovat svůj záměr.

Nová okružní křižovatka a napojení areálu Centra na silnici I/58.Zdroj: ALC Mošnov

Nová okružní křižovatka a napojení areálu Centra na silnici I/58.
Zdroj: ALC Mošnov

U vlečkového napojení ALC byla dokončena kompletní předprojektová příprava. Nová trať překříží ulici Gen. Fajtla a bude částečně zahloubená pokračovat přes budoucí obchodně-administrativní areál a následně přemostěna ulicí K Letišti. Do ALC pak trať povede na náspu.

Obě zmíněné ulice budou rekonstruovány tak, aby umožňovaly kapacitní provoz vozidel a pohodlný pohyb chodců i cyklistů. S výstavbou se počítá v letech 2028–2030. V roce 2031 by mělo podle plánů zahájit svůj provoz samotné armádní logistické centrum.

Vlečka do Centra a rekonstrukce navazujících komunikací.Zdroj: ALC Mošnov

Vlečka do Centra a rekonstrukce navazujících komunikací.
Zdroj: ALC Mošnov

Reakce na bezpečnostní změny

Armáda se plánuje ve velkém vrátit rovněž na nedaleké přerovské letiště. Do šesti let tam bude ve stálé posádce sloužit až 600 vojáků z povolání. Po roce 2035 by se mohlo číslo navýšit na 1 200. Vojsko tím podle svých slov reaguje na aktuální změny bezpečnostní situace v Evropě.

„Aktualizujeme své struktury a vytipovali jsme několik areálů, kde jsme kdysi působili a kam se nyní potřebujeme vrátit,“ uvedl dříve k rozhodnutí vrátit se do Přerova brigádní generál Pavel Lipka.

Na přerovském letišti bude do budoucna dislokován například 533. prapor bezpilotních systémů, jednotka Vojenské policie nebo logistický prapor. Během příštích sedmi let chce armáda na letišti u Přerova investovat asi 2,5 miliardy korun.

Stálá posádka s tisícovkou vojáků. Na přerovské letiště se vrací armáda

Tagy ALC armáda Armáda České republiky Armáda ČR Armádní logistické centrum Mošnov Letiště Ostrava mošnov OSR
2 komentáře