Kafemlejnek i RegioFox. Bezdružickou lokálku čeká o víkendu ukázka proměn železnice

Parní lokomotiva 310.072. Foto: Bezdružická lokálkaParní lokomotiva 310.072. Foto: Bezdružická lokálka

RegioFoxy budou na trati nasazeny v pravidelném provozu od prosince.

Trať z Pňovan do Bezdružic čeká tento víkend již tradiční akce pro příznivce železniční nostalgie. Bezdružické parní léto letos ale nenabídne jen provoz historických vozidel. Poprvé se na trati představí jednotka RegioFox.

Nasazení nové jednotky bude v rámci pravidelných vlaků, historické vlaky budou vypraveny jako mimořádné. V jejich čele bude parní lokomotiva 310.072 z roku 1899 přezdívaná Kafemlejnek. Objeví se také motorový vůz M 131.1 „Hurvínek“. Návštěvníci tak získají ucelený obraz o proměnách železnice na Plzeňsku.

V Plzeňském kraji si jednotky RegioFox odbyly premiéru tento týden na trati Plzeň – Žihle. Do Bezdružic by pravidelně měly začít jezdit se změnou jízdního řádu.

Centrem doprovodného programu bude stanice Bezdružice. Pro návštěvníky je připraveno svezení na originální drezíně, dětské Divadlo z Bedny, četnická pátrací stanice, výstava o historii železnice, modelová kolejiště a pouze v sobotu živé německo-české divadlo. K poslechu bude hrát Švejk band Milana Benedikta Karpíška. Mimořádným hostem na akci bude při příležitosti výročí 60 let od dokončení hracholuské přehrady výstava historických fotografií s názvem Černá řeka.

Na zvláštní lince spojující Bezdružice přes romantické městečko Úterý s nádražím v Teplé se návštěvníci budou moci svézt historickým autobusem muzea dopravy ve Strašicích.

Jízdní řády parního vlaku a historického autobusu, ceníky jízdného a podrobnosti o programu najdou návštěvníci na webu Bezdružické lokálky.

Lokální dráha Pňovany – Bezdružice o délce 24 km byla uvedena do provozu 6. června 1901. Novodobou popularitu získala díky rekonstrukci mostu přes Hracholuskou přehradu s unikátní technologií výměny mostních polí na přelomu let 2018 a 2019. Nově doplněná zavěšená lávka pro pěší a cyklisty se stala vyhledávanou turistickou atrakcí. Trať vedená romantickou krajinou je populární nejen mezi výletníky a trampy, ale oblíbili si ji i filmaři. Například na pňovanském mostě se natáčelo několik scén z hollywoodského filmu Babylon A. D. s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Nabarvené ptáče.

Jaké další dopravní akce se konají další dny? Přehled je v Kalendáři akcí.

Tagy Bezdružické parní léto České dráhy trať Pňovany - Bezdružice
3 komentáře