GRAPP už nebude přístupný veřejnosti, informace o poloze vlaků Správa železnic přesune do map

Aplikace GRAPP ukazující polohu vlaků. Foto: Správa železnicAplikace GRAPP ukazující polohu vlaků. Foto: Správa železnic

Z GRAPPu se stane aplikace pro interní potřeby.

Správa železnic od září změní způsob, jakým se veřejnost a železniční fanoušci mohou dostat k informacím o poloze osobních vlaků. Aplikace GRAPP (Grafická prezentace polohy) bude od 2. září přístupná jen pro zaměstnance, dopravce a smluvní partnery. Veřejnost ale o data nepřijde.

Informace o změně přístupnosti dat v aplikaci GRAPP se objevila na portálu provozovatele dráhy. Mezi železničními fanoušky vyvolala mírné zděšení, protože z ní není patrné, zda bude možný přístup pro širokou veřejnost. Do nové verze GRAPP bude nutné přihlášení, anonymní prohlížení již nebude možné.

Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda potvrdil, že sledování polohy vlaků bude i nadále přístupné, jen už ne přes GRAPP. „Pro širokou veřejnost je sledování polohy vlaků na mapě včetně detailů o jejich jízdě integrováno do nové aplikace Datel, kterou mají lidé od letoška k dispozici. Přes webové rozhraní je možné polohu a informace o jízdě vlaků nadále zobrazovat v naší interaktivní mapě,“ dodal Gavenda. Interaktivní mapa je zde, pro polohu vlaků je potřeba v nastavení kategorií přepnout na informace o poloze vlaků.

Podle Gavendy bude nová verze GRAPPu naopak jednou z provozních aplikací pro interní potřeby zaměstnanců řízení provozu, dopravců a dalších smluvních subjektů. „Což obnáší na jedné straně více funkcí, na straně druhé ale zároveň ukončení anonymního přístupu. Adekvátní náhradou pro veřejnost je již zmíněný Datel,“ dodal.

Tagy DATEL GRAPP Správa železnic
94 komentářů