Ochrana dětí je více než svoboda pohybu autem. Soud uvolnil Radotínu cestu k zákazu vjezdu před školy

Školní ulice v Radotíně. Foto: Městská část Praha 16 - RadotínŠkolní ulice v Radotíně. Foto: Městská část Praha 16 - Radotín

Městská část zavedení projekt školní ulice znovu od září.

Pražská městská část Radotín vyhrála soud, ve kterém se trojice občanů domáhala zrušení takzvané školní ulice. Opatření začalo platit loni v září. Zakázalo vjezd aut do ulice přes místní školy v době před začátkem školního vyučování. Kolem základní školy a gymnázia se denně pohybuje kolem 1 200 žáků a studentů.

O rozhodnutí soudu informovala městská část na svých stránkách. Trio stěžovatelů tvrdilo, že opatření obecné povahy, které vjezd zakázalo, je nezákonné. To soud odmítl.

Radotín zavádí školní ulici, zakáže na půl hodiny vjezd autům na Horymírovo náměstí

Navrhovatelé rovněž upozorňovali na to, že jsou dotčeni na svém právu na svobodu pohybu dle Listiny základních práv a svobod. Do střetu se tak dostal zájem na ochranu života a zdraví dětí a zájem navrhovatelů, kteří se cítili být omezeni na svém pohybu v době školního roku ve dnech výuky od 7:30 hod do 8:00 hod, tj. po dobu 30 minut,“ popisuje radnice.

Minimální omezení jedné skupiny

Městský soud v Praze podle radnice návrh odmítl a potvrdil, že krátké omezení je právně zcela přiměřenou regulací. „Dochází k minimálnímu omezení jedné skupiny, ale k naplnění obecného zájmu, a to ochraně druhé skupiny v době nejkritičtější. Soud tak postavil zájem na ochraně života a zdraví dětí a mládeže před zájem navrhovatelů na svobodu pohybu,“ popisuje verdikt radnice.

„Rozhodnutí soudu je důležitým a přelomovým okamžikem a projekt školní ulice tak může být inspirací pro další městské části jako možné řešení kritických situací v okolí škol související s obecným trendem narůstající automobilové dopravy,“ konstatovala radnice.

Školní ulice jsou v řadě zemí běžnou součástí organizace městského provozu, postupně se rozšiřují i v Česku. V některých případech ale stále vede snaha města zajistit dětem a rodičům přístup do školy autem a omezení prostoru pro chodce. Takovým příkladem je přístup Teplic, které naopak rozšířily parkovací místa u základní školy.

Více místa pro „mama taxi“. Omezení aut není dogma, říká radnice

V případě Radotína nejsou zákazem dotčeny školní autobusy a držitelé ZTP. „Pro ty, kteří bydlí ve vzdálenějších lokalitách a využití vozidla je nutností, je v blízkém okolí několik míst, kam můžou rodiče svoje děti přivézt,“ radí město.

Tagy Městská část Praha 16 - Radotín Radotín školní ulice
16 komentářů