Radotín zavádí školní ulici, zakáže na půl hodiny vjezd autům na Horymírovo náměstí

Provoz před školou v Radotíně. Foto: Praha 16 - RadotínProvoz před školou v Radotíně. Foto: Praha 16 - Radotín

Opatření přinese bezpečnější příchod do školy pro 1 200 žáků a studentů.

Pražská městská část Radotín se rozhodla regulovat automobilový provoz před školami v době před zahájením výuky. Jde o další radnici, která dětem zjednoduší příchod do školy.

O novém opatření informovala radotínská radnice na svém facebookovém profilu. „V Radotíně chce radnice touto cestou zajistit větší bezpečnost školákům a studentům, jejichž počet se pohybuje okolo 1 200,“ uvedla městská část.

Zákaz vjezdu bude na Horymírově náměstí od 7:30 do 8:00 ve dnech školní výuky. Ke školám budou moci projet jen autobusy MHD a auta s osobami s průkazem ZTP. Na konci roku radotínská radnice projekt vyhodnotí, zda bude změna dopravního režimu trvalý.

V opačném směru bude průjezd volný a auta se ze školní lokality dostanou i mezi půl osmou a osmou hodinou ranní. Školní autobusy přivážející děti z radotínských kopců – Viniček a Lahovské – budou mít průjezd ke školám volný.

Mapa zákazu vjezdu v Radotíně v době před začátkem školní výuky. Foto: MČ Praha Radotín

Jde o jednu ze dvou velkých změn v Radotíně pro příchod k základní škole a gymnáziu. Od září se otevře i nová bezbariérová lávka spojující nové sídliště a nádraží se školní lokalitou. Od začátku září po ní školáci i studenti bezpečně přejdou ke školám, zcela se vyhnou frekventovaným silnicím.

Přestože zákaz vjezdu počet aut ve školní ulici výrazně sníží, platí pro chodce i cyklisty stejná pravidla jako na běžných komunikacích. Chodci musejí využívat především chodník, cyklisté od 10 let jezdí po silnici,“ upozornila radnice.

Kromě značek bude na Horymírově náměstí v době před školní výukou fyzická zábrana z dopravních kuželů. Rezidenti neboli stálí obyvatelé mohou v mimořádných případech zažádat o povolení Městské části Praha 16, které jim umožní vjezd do lokality během půlhodiny před začátkem vyučování.

Omezení dopravy před školami se pomalu stává běžné na řadě jiných míst. Po zkušebním provozu se většinou rodiče a vedení školy shodlo na tom, že je opatření přínosné a přešlo v trvalé.

Tagy Městská část Praha 16 - Radotín Radotín školní ulice
28 komentářů