Dva kraje se dohodly na opravě mostu, který ještě loni neměl majitele

Podsemínský most. Foto: Liberecký krajPodsemínský most. Foto: Liberecký kraj

Kraje na opravu mostu v Českém ráji přispějí pět milionů korun.

Podsemínský most, který překonává říčku Žehrovku v Českém ráji, čeká oprava. Na rekonstrukci historického mostu z pískovce se dohodli dnes hejtmani Libereckého kraje a Královéhradeckého kraje Martin Půta a Martin Červíček společně se starosty Libošovic a Troskovic. Most oficiálně do loňska neměl oficiálně majitele,  leží na území obou krajů.

V Libošovicích dnes zástupci obou krajů se starosty obcí Troskovice a Libošovice podepsali memorandum o opravě.

Je jen těžko uvěřitelné, že slavný Podsemínský most ještě donedávna neměl majitele. Byla to velká překážka, která dlouhá léta bránila opravě mostu. K jeho vlastnictví se postupně odmítly přihlásit Lesy ČR i Povodí Labe. Vzhledem k tomu, že most a příjezdová komunikace se nachází na území dvou krajů – Libereckého a Královehradeckého, setkal jsem se v listopadu loňského roku v Libošovicích k vyřešení celé věci s hejtmanem sousedního kraje Martinem Červíčkem. Starostům Libošovic a Troskovic jsme navrhli, že pokud obce most prohlásí za svůj společný majetek, oba naše kraje jeho opravu a vybudování navazující turistické infrastruktury finančně podpoří. To se také stalo a já jsem moc rád, že dnešním podepsáním memoranda jsme tento příslib stvrdili písemně. Každý kraj v následujících pěti letech podpoří obnovu mostu částkou pět milionů korun,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Investice i do okolí mostu

Oprava mostu se řeší několik let. „Dnes podepsané memorandum umožní záchranu mostu a vyřešení dlouholetého problému, na který mě upozornili místní obyvatelé. Most je nejen památkou, kterou si čeští diváci pamatují z rodinné komedie Jak dostat tatínka do polepšovny s Tomášem Holým v hlavní roli, ale také symbolickým propojením mezi Libereckým a Královéhradeckým krajem. Děkuji proto hejtmanovi sousedního kraje Martinu Půtovi za spolupráci a osobní přístup. S rekonstrukcí samotného mostu souvisí i opravy přilehlých komunikací, které využívají turisté v této velmi navštěvované lokalitě Českého ráje. Investice tedy nabídne větší komfort a bezpečí všem, kteří tuto nádhernou část naší republiky v budoucnu navštíví,“ dodal hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Podle starosty Troskovic Martina Svadbíka se projekt nezaměřuje jen na samotné pilíře mostu, ale i na související infrastrukturu řečiště a přístupových turistických cest. „Těšíme se, že na trase Zlaté stezky vznikne další hezké místo, které bude turisty vyhledáváno,“ vysvětlil Martin Svadbík, starosta obce Troskovice.

Oba kraje jsou kromě finanční podpory ve výši pět milionů korun v pěti následujících letech připraveny poskytovat obcím Libošovice a Troskovice potřebnou právní a odbornou pomoc.

Hejtmani a starostové na Podsemínském mostě. Foto: Liberecký krajPodsemínský most. Foto:  Liberecký krajPodsemínský most. Foto:  Liberecký krajPodsemínský most. Foto:  Liberecký krajPodsemínský most. Foto:  Liberecký kraj
Tagy Český ráj Královéhradecký kraj Liberecký kraj Podsemínský most
2 komentáře