Velká proměna nádraží Jihlava město může začít, vyjde na 1,27 miliardy. Zakázku získala Skanska

Nový terminál Jihlava město, vizualizace. Pramen: Správa železnicNový terminál Jihlava město, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Stávající nádražní budova půjde k zemi a na jejím místě vznikne okružní křižovatka.

Správa železnic (SŽ) završila tendr na kompletní přestavbu stanice Jihlava město. Zakázku získala společnost Skanska s cenou 1,27 miliardy korun. Maximálně přípustná cena stanovená Správou železnic byla 1,5 miliardy korun. Práce mají začít v srpnu a skončit v polovině roku 2026.

Stanice, která se nachází blízko centra krajského města, zcela změní podobu. Promění se v přestupní terminál, kam mají v budoucnu zajíždět po nové spojce i rychlovlaky z vysokorychlostní trati Praha – Brno.

Změní se konfigurace kolejiště, vzniknou dvě nová nástupiště a vybuduje se nový podchod. Stávající nádražní budova půjde k zemi a na jejím místě vznikne okružní křižovatka. Nová dvoupodlažní budova vznikne v místě zrušených kolejí a bude sloužit cestujícím z vlaků, autobusů i MHD. V prvním podlaží bude sloučená odjezdová a příjezdová hala. Ve druhém podlaží pak bude samostatná čekárna pro přestupující cestující.

„Stanice Jihlava město je strategicky umístěná v blízkosti centra, což nás motivovalo k ambicióznímu cíli – proměnit ji v hlavní dopravní uzel krajské metropole s potenciálem budoucího propojení s vysokorychlostní tratí mezi Prahou a Brnem. Zúžení kolejiště nám současně umožní uvolnit plochy pro rozvoj městské infrastruktury a stavbu centrálního dopravního terminálu,“ uvedl již dříve šéf Správy železnic Jiří Svoboda.

V plánu je úprava přednádražních prostor, zastávek MHD a linkové autobusové dopravy, zbudování parkoviště P+R s 68 místy a komunikace podél terminálu.

Celkové investiční náklady připravované akce dosahují 1 754 527 446 Kč.

Nový terminál Jihlava město, vizualizace. Pramen: Správa železnicNový terminál Jihlava město, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽBudoucí podoba nádražní budovy Jihlava město. Pramen: SŽNádraží Jihlava město. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží Jihlava město aneb budoucí terminál VRT. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Jihlava nádraží Jihlava město Skanska Správa železnic
54 komentářů