Embraer nové generace se u LOTu představí v srpnu, obslouží Oslo a Curych

Embraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: EmbraerEmbraer E195-E2 Tech Eagle Profit Hunter. Zdroj: Embraer

Pokud dorazí všechny tři nové letouny v termínu, dalšími destinacemi budou Düsseldorf a Vilnius.

Flotila LOT Polish Airlines se brzy rozšíří o nový typ letounu. Polský národní dopravce má zkraje srpna převzít první Embraer nové generace. Informoval o tom například Rynek Lotniczy. Z rezervačních systémů vyplývá, že premiérově se Embraer E195-E2 představí 11. srpna na ranní rotaci pravidelné linky z Varšavy do Osla.

Aerolinka počítá s novými letouny také na trasách z polské metropole do Curychu, Düsseldorfu a Vilniusu. Curych má být strojem brazilského výrobce poprvé obsloužen rovněž 11. srpna, a to na odpoledním a večerním letu.

Pokud půjdou dodávky všech tří očekávaných strojů podle plánu, v Düsseldorfu se začnou pravidelně objevovat od 6. září a ve Vilniusu od 15. října.

Urychlení expanze

„Rozhodli jsme se urychlit expanzi flotily. Vzhledem k tomu, že se začalo s plánováním rozšíření varšavského Chopinova letiště, můžeme již nyní začít objednávat nová letadla,“ řekl při oznámení akvizice šéf LOTu Michał Fijoł.

Trojici Embraerů nové generace si LOT pronajme od společnosti Azzora. Každý letoun disponuje kapacitou 136 cestujících. Rychlá dodávka je podle Fijoła možná díky dlouhodobému partnerství aerolinky s brazilským výrobcem.

LOT vybírá nová úzkotrupá letadla na krátké a střední tratě již delší dobu. Rozhoduje se mezi Airbusy A220 a právě Embraery E-Jet E2. Proces navzdory nejnovější akvizici pokračuje, letounů chce dopravce objednat více než 80.

Hodnota kontraktu může podle dřívějších informací přesáhnout dvě miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 47 miliard korun. Nové stroje z plánované velké objednávky nahradí všechny LOTem v současnosti používané Embraery. Aktuálně jich dopravce provozuje asi 40.

Rozhodnutí padne do konce roku, říká LOT k plánované akvizici desítek regionálních letadel

Tagy E-Jet E2 Embraer Embraer E195-E2 LO LOT LOT Polish Airlines Polsko
Žádné komentáře