Zatím nic neteče. Dva z odstavených autobusů Iveco se v Praze vrátily do provozu

Autobus Iveco Streetway 18M. Foto: Ondřej Kubát / DPPAutobus Iveco Streetway 18M. Foto: Ondřej Kubát / DPP

Kvůli únikům nafty skončilo v garážích celkem 94 autobusů. Další vozy zatím DPP od výrobce nepřejímá.

Pražský dopravní podnik vrátil do provozu s cestujícími první dva autobusy Iveco Streetway z 94kusové flotily, která musela být 10. července kompletně odstavena.

U autobusů, které Iveco vyrábí ve spolupráci s tureckou značkou Otokar, se objevovaly opakované nahodilé úniky nafty z palivového systému. K odstavení všech zatím dodaných vozů Iveco Streetway 12m a 18m došlo kvůli problémům dodavatele nabídnout systémové řešení úniků. Další nové vozy mířící do Prahy pak odmítl DPP přejímat.

Vozidla si následně převzali technici výrobce a závady se jim u prvních kusů podle DPP podařilo detekovat a odstranit.

První opravený autobus ev. č. 4102 se v pondělí testoval v hostivařských garážích, následně se objevil i v pražských ulicích.

Vzhledem k tomu, že během zkušebních jízd vozidlo nevykazovalo žádný nahodilý únik paliva z palivového systému, DPP se jej rozhodl od úterý nasadit do běžného provozu s cestujícími s tím, že vozidlo bude nadále monitorováno,“ potvrdil pro deník Zdopravy.cz vedoucí komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

Jelikož se podle něj na autobusu žádné další úniky nevyskytly, je dál vypravován do běžného provozu.

Druhým opraveným vozem je kloubový autobus ev. č. 5109, který se po ověřovacích jízdách nasadil do běžného provozu s cestujícími včera. „Ani na tomto vozidle se po zásahu techniků výrobce žádné úniky paliva neobjevily, proto jej DPP bude za zvýšeného monitoringu nadále nasazovat do běžného provozu,“ dodal Šabík.

Náklady platí dodavatel

Nyní se podle stejného modelu budou postupně vracet do provozu i ostatní odstavená vozidla. „Odstraňování závad autobusů probíhá v rámci reklamačního řízení dle uzavřených smluv, tj. plně na náklady dodavatele,“ podotkl Šabík.

DPP odstavuje všechny nové autobusy Iveco Streetway. Uniká z nich palivo, výrobce nestíhá dodávky

Všechny odstavené autobusy jsou součástí dodávek z rámcové smlouvy, kterou uzavřel DPP v únoru 2022. Týká se až 243 autobusů Iveco Streetway.

Ve čtyřech objednávkách zatím DPP od Iveco Czech Republic objednal 124 vozů. Výrobce se však potýká s velkými problémy v dodávkách. Všechny objednané autobusy měly být v garážích DPP nejpozději do konce letošního dubna. V provozu jich však dosud byla přibližně polovina.

Iveco platí dopravnímu podniku kvůli problémům se závadami a nedodržováním dodacích lhůt velká penále. Ke konci května činilo 79 milionů korun.

Nový autobus Iveco Streetway 18M pro Dopravní podnik hl. m. Prahy. Foto: DPP

Nový autobus Iveco Streetway 18M pro Dopravní podnik hl. m. Prahy. Foto: DPP

Tagy dpp Iveco Czech Republic Iveco Streetway
18 komentářů