SŽ vypsala tendr na velkou modernizaci nádraží v Hradci Králové

Hlavní nádraží Hradec Králové. Autor: Technickykrouzek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126613965Hlavní nádraží Hradec Králové. Autor: Technickykrouzek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126613965

Předpokládané celkové investiční náklady přesahují 12 miliard korun.

Správa železnic (SŽ) vypsala soutěž, ve které hledá zhotovitele rozsáhlé modernizace hlavního nádraží v Hradci Králové. Práce by měly začít ještě letos. SŽ v soutěži stanovila nepřekročitelnou hranici 10,4 miliardy korun, předpokládané celkové náklady na akci přesahují 12 miliard.

Přestavba hradeckého nádraží je součástí modernizace a zdvoukolejnění železnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Stanice mimo jiné získá nové nástupiště a všechna stávající projdou celkovou rekonstrukcí. Obnovou projdou oba podchody, zároveň budou prodlouženy až k novému nástupišti. Přístup k vlakům zajistí kromě schodiště také eskalátory a výtahy.

Ve stanici dojde také ke kompletní rekonstrukci kolejiště, rychlost vlaků se zvýší až na 80 km/h. Bude nainstalován zabezpečovač ETCS. V přednádražním prostoru se počítá s výstavbou dvou cyklověží a parkoviště P+R.

Dojde také na rozšíření silnice pod mostem na Gočárově třídě. V nové podobě bude mít tři silniční pruhy a dva chodníky s cyklostezkami. Budou zrušeny přejezdy v ulici Na Důchodě, chodci budou místo toho využívat nový podchod.

Hotovo by mělo být dle plánů v roce 2030.

Tagy Hradec Králové hlavní nádraží Správa železnic
145 komentářů