Boeing uzná vinu v případě smrtelných nehod letounů 737 MAX, přes 2,5 tisíce jeho letadel navíc čeká další inspekce

Boeing 737 MAX 8 společnosti flydubai. Foto: flydubaiBoeing 737 MAX 8 společnosti flydubai. Foto: flydubai

Výrobce měl porušit dohodu, která mu umožnila uniknout stíhání ze zatajování informací o vývoji letounů 737 MAX.

Společnost Boeing souhlasila s mimosoudním uznáním viny z podvodu v případě nehod letounů 737 MAX a zaplatí pokutu 243,6 milionu dolarů (5,6 miliardy korun). Dalších nejméně 455 milionů dolarů (10,6 miliardy korun) firma v následujících třech letech investuje do programů bezpečnosti a kontroly kvality. O nové dohodě informovaly přední zpravodajské agentury, například Reuters.

Podle úřadů porušil americký výrobce letadel dohodu z roku 2021, která mu umožnila uniknout stíhání ze zatajování informací o vývoji letounů 737 MAX před Federálním úřadem pro letectví (FAA). Boeing navíc nezavedl některá slíbená preventivní opatření.

Podvod se měl týkat vědomě nepravdivých prohlášení výrobce o novém systému zvaném MCAS, jehož problémy stály za nehodami dvou letounů 737 MAX, při kterých přišlo o život celkem 346 osob. Agentura Reuters napsala, že potřebou nekompletního výcviku pilotů na simulátoru šetřil nový systém peníze. Zmíněná pokuta ve výši 243,6 milionu dolarů představuje částku, kterou výrobce ušetřil.

Novou dohodu ještě bude muset schválit soud. Na investice dohlédne nestranný orgán, manažeři Boeingu se mají setkat s příbuznými obětí. Dohoda se vztahuje pouze na činy výrobce před prvním neštěstím a nechrání jej před žádným dalším potenciálním vyšetřováním, a to ani obviněním souvisejícím s lednovým incidentem na letu Alaska Airlines.

Problém s kyslíkovými maskami

Aby toho pro Boeing nebylo málo, FAA navíc v pondělí nařídil inspekci 2 600 letounů 737 MAX a NG, a to kvůli možnému selhání kyslíkových masek při nouzové situaci.

Podle agentury Reuters FAA uvedl, že vyžaduje kontroly po opakovaných hlášeních o posunech generátorů kyslíků z předepsané polohy, což by mohlo mít za následek jejich selhání.

Tagy 737 max boeing Boeing MAX FAA USA
12 komentářů