PKP Cargo v existenčních problémech. Žádá soud o povolení reorganizace, propustí 30 % lidí

Předání dvanácti lokomotiv Dragon 2. Foto: NewagPředání dvanácti lokomotiv Dragon 2. Foto: Newag

Státní dopravce ztratil výraznou část trhu.

Jeden z největších nákladních železničních dopravců v Evropě se ocitl v závažných problémech. Představenstvo polského PKP Cargo se kvůli problémům obrátilo na soud a podalo návrh na zahájení reorganizace. Ta je podle firmy jedinou možností, aby firma přežila.

Státní dopravce, který vlastní v Česku někdejšího AWT (nyní PKP Cargo International), již oznámil současně i plán propuštění až třetiny zaměstnanců. Hromadné propouštění je podle současného vedení důsledkem špatného hospodaření firmy posledních let „Přes ztrátu trhu a kontraktů rostly náklady a mzdy, utrácely se peníze, které společnost neměla,“ uvedl dopravce v prohlášení.

Ještě v roce 2013 mělo PKP Cargo na polském trhu podíl přes 60 %, nyní necelých 30 %. Propuštění 30 % zaměstnanců může znamenat ztrátu práce pro až 4000 lidí.

Plánovaná reorganizace má zlepšit finanční situaci firmy. „Naším cílem je firmu uzdravit. Nejde o likvidaci společnosti nebo bankrot,“ řekl generální ředitel PKP Cargo Marcin Wojewódka. Reorganizaci označil za jediný způsob, jak firma může přežít.

Tagy PKP Cargo
24 komentářů