50 metrů, 9 článků, až 312 cestujících a žádná zrcátka. Alstom ukázal nejdelší tramvaj pro Berlín

Nová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: AlstomNová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: Alstom

Nové tramvaje nasadí dopravce na nejvytíženější linku ve městě.

Výrobce kolejové techniky Alstom a berlínský dopravní podnik BVG dnes představily jednu z nejdelších tramvají na světě. Nová devítičlánková tramvaj nazvaná Urbanliner začne vozit cestující příští rok. Vychází z platformy Flexity, kterou vyvinul Bombardier, v roce 2021 ovládnutý Alstomem.

Nové tramvaje BVG plánuje nasadit na nejvytíženější linku M4, kterou denně cestuje kolem 100 000 lidí. Spojuje Falkenberg na severovýchodě města s Hackersche Markt v centru metropole.

Alstom současně odhalil i nový název. Namísto Flexity bude pro tramvaj používat označení Urbanliner. „Nová tramvaj představuje nabídku udržitelné mobility pro budoucnost. Je vybavena nejnovější technologií a vyhovuje rostoucímu počtu cestujících a potřebám bezpečnosti, dostupnosti a pohodlí a je skvělým místem pro práci pro naše řidiče tramvají,“ řekla předsedkyně dozorčí rady BVG Franziska Giffey.

Oproti stávajícím tramvajím jsou nové širší a pojmou o 25 % více cestujících. Nahradí na lince tramvaje GT6, které jezdí zdvojené.

Nová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: BVGNová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: BVGNová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: BVGNová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: Berliner Fahrgastverband e.V Nová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: Berliner Fahrgastverband e.V Nová tramvaj Alstom Urbanliner pro Berlín. Foto: Alstom

Výrobce slibuje komfortnější jízdu díky novému podvozku nebo úpravě osvětlení, které se bude měnit podle denní doby. Součástí jsou nové multifunkční prostory pro přepravu lidí na vozíku či kočárků s dětmi. Poprvé půjde o tramvaj bez zpětných zrcátek, nahrazuje je systém kamer.

Nové tramvaje se vyrábí v závodě Alstomu v Budyšíně (Bautzen) nedaleko hranic s Českem. Podle rámcové smlouvy si může BVG objednat až 117 tramvají, zatím jich závazně odebere 20. Rámcová smlouva počítá s dvěma typy tramvají: 35 padesátimetrovými a 82 třicetimetrových. Objednáno je 17 delších a 3 kratší.

Nejdelší tramvaj na světě aktuálně vzniká ve Škoda Group, jezdit bude také v Německu.

Škoda začala s výrobou nejdelší tramvaje na světě

Rozměry tramvaje:

Délka: 50,89 metru
Šířka: 2,40 metru
Maximální hmotnost: 100 tun
Výkon: celkem 880 kW (16 asynchronních motorů o výkonu 55 kW každý)
Poháněná kola: 16
Celková kapacita: 312 cestujících Sedadla: 92 Míst na stání: 220

 

Tagy alstom Alstom Urbaliner Berlín BVG
12 komentářů