Nový pas až před odletem a přímo na letišti. Polské řešení zavádí po Varšavě v dalších městech

Nově otevřené místo k vydávání dočasných pasů na krakovském letišti. Zdroj: Małopolski Urząd WojewódzkiNově otevřené místo k vydávání dočasných pasů na krakovském letišti. Zdroj: Małopolski Urząd Wojewódzki

Dočasné pasy jsou k dispozici Polákům s platnou letenkou, kteří svůj doklad ztratili nebo zapomněli, případně zjistili, že doba jeho platnosti je na cestu příliš krátká.

Na letišti v Krakově otevřeli již druhé místo k vyřizování dočasných cestovních pasů v Polsku. Otevřeno bude od pondělí do pátku mezi 7:30 a 15:30. První takové místo je k dispozici ve Varšavě od 20. dubna 2023, do konce loňského roku jej využilo téměř 11 000 Poláků. Napsal to Úřad Malopolského vojvodství.

„Největší zájem o dočasné pasy měli cestující v období dovolených. O letních prázdninách bylo vydáno na 3 800 dokladů. Rekord padl vloni 14. srpna, vydáno bylo tehdy 125 dočasných pasů,“ přiblížil Úřad.

Dočasný pas na letišti v Krakově může získat polský občan s platnou letenkou, který před odletem ztratil nebo zapomněl doklad totožnosti opravňující k nástupu do letadla, případně zjistil, že platnost jeho dokladu totožnosti vypršela nebo je na cestu do dané země krátká.

Maximálně na rok

Dočasný pas vychází na 30 zlotých, což je v přepočtu 175 korun. Dobu jeho platnosti určuje úředník s ohledem na požadavky země, do které občan cestuje. Maximálně může platit 365 dnů. Přesné podmínky pobočky na krakovském letišti jsou popsány například na webu Úřadu Malopolského vojvodství.

Místa k vyřizování dočasných cestovních pasů vzniknou brzy také na letištích v Katovicích a Gdaňsku. Úředníci tak spolu s politiky vychází vstříc potřebám cestovatelů, pro které může být čas před odletem stresující a zapomenou na doklad totožnosti. Celý proces vyřízení zabere jen několik minut.

Na gdaňském letišti začne pobočka fungovat 8. července, na katovickém letišti 17. července.

V Česku násobně dráž a pomaleji

U nás lze nejrychleji získat cestovní pas v pracovních dnech ve lhůtě do 24 hodin. Při podání žádosti a převzetí dokladu u ministerstva vnitra vychází na 6 000 korun, při podání u obecního úřadu obce s rozšířenou působností na 4 000 korun a pokud si jej žadatel převezme u ministerstva vnitra, zaplatí 2 000 korun.

Vydání českého cestovního pasu ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů je o polovinu levnější.

Tagy GDN KRK KTW Letiště Gdaňsk Letiště Katovice Letiště Katowice Letiště Krakov Letiště Varšava Polsko WAW
11 komentářů