ŘSD má po více než roce smlouvu na další úsek D6, stavba začne příští týden

Úsek D6 u Řevničova. Pramen: ŘSDÚsek D6 u Řevničova. Pramen: ŘSD

Ke zprovoznění stavby by mělo dojít ve dvou etapách v roce 2025 a v roce 2027.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) završilo podpisem smlouvy tendr na stavbu dvanáctikilometrového úseku dálnice D6 Petrohrad – Lubenec. Zakázku získalo sdružení firem Eurovia, Berger Bohemia a Stavby mostů, jehož cena je 3,478 miliardy korun. To je zhruba 70 procent ceny předpokládané (4,931 miliardy). Stavba začne 3. července, oznámil na síti X šéf ŘSD Radek Mátl.

Soutěž byla vypsána už loni 19. května. Ukončení tendru přitom mimo jiné oddálila stížnost společnosti Stavby mostů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vadily jí například údajné „nepřiměřené požadavky na mostní závěry, které ve výsledku směřují k omezení volby druhu mostního závěru“. ÚOHS po dlouhém zkoumání rozhodl ve prospěch ŘSD, právní moci rozhodnutí nabylo koncem března (podrobnosti jsou v rozhodnutí ÚOHS).

D6 Petrohrad - Lubenec. Pramen: ŘSD

D6 Petrohrad – Lubenec. Pramen: ŘSD

Ke zprovoznění stavby by mělo dojít ve dvou etapách v roce 2025 a v roce 2027. Ve směru od Prahy dálnice naváže na dálniční obchvat Hořoviček, který ŘSD začalo stavět loni na jaře, na karlovarské straně pak na již hotový obchvat Lubence, který se otevřel v létě 2021. Úsek vede většinou v blízkosti stávající silnice I/6. Nejdelší most bude mít přes 600 metrů. Součástí bude i most přes železniční trať Plzeň – Most.

Celá dálnice z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb na hranice s Německem má měřit 168 kilometrů, v provozu je 91 kilometrů (dalších osm kilometrů jako čtyřpruhová I/6). Hotová by měla být v roce 2028.

Tagy D6 D6 Petrohrad - Lubenec ŘSD
14 komentářů