Řidiči MHD v Brně si vymohli návrat rádií. Dopravní podnik chystá analýzu vlivu poslechu

Trolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMBTrolejbus SOR TNS 12 v ulicích Brna. Foto: DPMB

Zákaz pouštění rádia v kabině řidičů brněnské MHD vydržel pouhý měsíc. Vedení je odporem "zaskočeno".

Dopravní podnik města Brna (DPMB) opět umožní svým řidičům, aby na cestách poslouchali hudbu či mluvené slovo.

K zákazu poslechu rádia přistoupilo vedení podniku na konci května. Argumentovalo zvyšujícím se počtem nehod zaviněných řidiči a zvýšeným počtem stížností ze strany cestujících na chování řidičů, ale i na hlasitý poslech rádií.

Jsme zaskočeni a svým způsobem zklamáni, jak velkou vlnu zájmu veřejnosti, médií, některých politiků a zaměstnanců toto interní opatření vyvolalo,“ uvedl Miloš Havránek,
generální ředitel DPMB.

Zkušenosti z ostatních dopravních podniků ani studie, které se věnují vlivu poslechu hudby na řízení, však nejsou podle DPMB jednoznačné. Nevyplývá z nich přímá souvislost se zvýšenou nehodovostí, ale ani nevylučují vliv hlasité hudby nebo některých hudebních žánrů na fyziologické funkce řidiče.

Nedobíhat, nejíst, nerušit. Brněnské cestující mají zkusit převychovat nové komiksy

Nyní se chce proto podnik spojit s brněnským Centrem dopravního výzkumu, a připravit analýzu vlivu poslechu hudby na bezpečnost řízení.

Do doby, než studie přinese jasné výsledky, umožníme našim řidičům poslech hudby a mluveného slova, který ale nesmí svou hlasitostí obtěžovat cestující,“ řekl Havránek.

Proti zákazu se postavily zejména odbory. Ty si také návrat rádií na pondělním jednání s vedením DPMB vymohly. Po dohodě s odborovými organizacemi se nyní vytvoří jasná pravidla pro poslech reprodukované hudby nebo mluveného slova ve vozidlech MHD.

Tagy DPMB řidiči
136 komentářů