Další čínský vlak na evropské koleje. Jednotka pro Srbsko se má objevit i v Česku

Nová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRC

Nové jednotky mají propojit hlavní města Srbska a Maďarska.

Čínský železniční průmysl se nevzdává svých snah proniknout na trh s kolejovými vozidly v Evropě. Do Bělehradu dorazila v těchto dnech nová jednotka od společnosti CRRC, která by měla jezdit od konce roku 2025 trati mezi srbským hlavním městem a Budapeští.

O příjezdu nové jednotky informovala CRRC na sociálních sítích. Zákazníkem je srbský dopravce Srbija voz. Kapacita nové čtyřvozové jednotky je 250 míst, zvládnout má rychlost 200 km/h.

Číňané chtějí vyrábět vlaky pro Evropu v Maďarsku

Srbsko se zatím ukazuje pro Číňany jako klíčovou vstupní zemí pro Evropu. Stejný dopravce si letos objednal dalších devět jednotek pro regionální dopravu na 120 km/h. V jiných zemích naopak Číňané narazili. V Bulharsku nabídli sice nejnižší cenu, ale poté, co se o nabídku začala kvůli podezření na podnákladové ceny zajímat Evropská komise, ze soutěže zmizeli.

Čínský výrobce vlaků utekl před evropskou kontrolou, vzdal soutěž na nové jednotky do Bulharska

O testování nové jednotky ve zkušebním centru Velim jedná Výzkumný Ústav Železniční. „Mohu potvrdit, že vedeme s uvedeným zákazníkem detailní obchodní jednání o realizaci předmětného projektu. Nicméně předmět a termíny v tomto okamžiku nejsou uzavřeny,“ řekl předseda představenstva Martin Bělčík.

Nová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRCNová čínská elektrická jednotka pro srbské dráhy Srbija voz. Foto: CRRC
Tagy crrc Srbija voz
34 komentářů