Brno objedná další tramvaje od Škody, má čas do konce listopadu

Tramvaj Škoda ForCity Smart 45T v Brně. Pramen: DPMBTramvaj Škoda ForCity Smart 45T v Brně. Pramen: DPMB

Další objednávka se týká 20 tramvají za výrazně vyšší cenu než v soutěži.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) získal čas na další objednávku tramvají Škoda ForCity Smart 45T. Se Škodou Transportation minulý týden uzavřel dodatek, který dává dopravci možnost využít opci k objednání dalších tramvají až do konce listopadu letošního roku.

Dokument je v registru smluv. „V tuto chvíli můžu potvrdit, že počítáme s využitím rámcové smlouvy a objednáním dalších tramvají typu Škoda 45T,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. To ukazuje i text dodatku. „Později kupující na základě opětovného vyhodnocení svých provozních potřeb dospěl k závěru, že má zájem pořídit od prodávajícího i zbylých 20 ks tramvají,“ uvádí se v dokumentu. Záměr nákupu dalších 20 tramvají schválili nedávno radní.

Soutěž byla původně na 40 tramvají, Brno si nejprve objednalo pět a dalších 15 na konci loňského roku. Předpokládané náklady na pořízení dalších 20 tramvají činí 1,5 miliardy korun, což je 75 milionů za kus. Je to stejná cena, za jakou DPMB na podzim objednával 15 tramvají, prvních pět vozidel vyšlo na 59 milionů za kus. Jako důvod zdražení se uvádí zvýšení cen vstupů u výrobce.

Aktuálně Dopravní podnik města Brna provozuje pět tramvají Škoda ForCity Smart 45T, zmíněných 15 vozidel má být dodáno do konce roku 2025. Všech 40 vozidel by měl mít dopravní podnik v provozu na konci roku 2026. Obousměrné tramvaje využívá především na lince z Líšně k univerzitnímu kampusu.

DPMB aktuálně provozuje 36 obousměrných tramvají, z toho pět je typu Škoda ForCity Smart 45T a 31 typu KT8. Tramvaje ForCity 45T jsou 31 metrů dlouhé a mají kapacitu 233 cestujících. Výrobce Škoda Transportation je zkonstruoval speciálně pro Brno. Celkem má DPMB zhruba 300 tramvají.

Tagy 45T Dopravní podnik města Brna DPMB Škoda ForCity Smart 45T Škoda Group Škoda Transportation
26 komentářů