V Dolní Lipce začala velká oprava historického jídelního vozu

Jídelní vůz Ringhoffer 1906. Foto: Výtopna Dolní LipkaJídelní vůz Ringhoffer 1906. Foto: Výtopna Dolní Lipka

Na opravu přispěl Pardubický kraj.

Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku začíná s pracemi na velké opravě dalšího historického vozu. Do provozu chce vrátit historický jídelní vůz Ringhoffer 1906. K restaurování vozu dojde ve Výtopně Dolní Lipka.

Na rekonstrukci přispěl 980 tisíci dotací Pardubický kraj, o novém projektu informovala Výtopna Dolní Lipka na svém facebookovém profilu.

Díky poskytnuté dotaci jsme mohli zahájit první etapu tohoto náročného úkolu. Hlavním cílem I. etapy je restaurování vnější skříně a venkovního vybavení historického jídelního vozu z roku 1906, který byl vyroben slavnou firmou Ringhoffer,“ uvedla Výtopna na svém profilu.

Vůz původně sloužil dceřiné společnosti firmy mezinárodních jídelních a lůžkových vozů CIWL, konkrétně u firmy SSG ve Švýcarsku.

Muzeum chce restaurovaný jídelní vůz zařadit do soupravy historického parního expresu. Ten je složen z různých vozů 1./2., 2. a 3. třídy, které již prošly opravou v minulých letech za podpory ministerstva dopravy a Pardubického kraje.

Jídelní vůz Ringhoffer 1906. Foto: Výtopna Dolní LipkaJídelní vůz Ringhoffer 1906. Foto: Výtopna Dolní LipkaJídelní vůz Ringhoffer 1906. Foto: Výtopna Dolní Lipka
Tagy Muzeum starých strojů a technologií Žamberk Ringhoffer 1906 Výtopna Dolní Lipka
26 komentářů