„Lživá plastika“ na Andělu už má Hřibovu tabulku. Je však pouze v češtině, turisté dál tápou

Zdeněk Hřib a Anna Švarc po umístění vysvětlující tabulky v metru Anděl. Foto: PirátiZdeněk Hřib a Anna Švarc po umístění vysvětlující tabulky v metru Anděl. Foto: Piráti

Na tabulce je uvedeno, že přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandou.

Bronzová plastika s nápisem Moskva-Praha ve vestibulu stanice metra Anděl už má vysvětlující tabulku. Úpravu navrhl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib a schválili pražstí radní. „Propagandistické plastiky okupantů už mají na Andělu vysvětlující text,“ informoval Hřib na síti X.

Dodal, že následovat bude výtvarná soutěž, na základě které dojde k úpravě nebo proměně samotné plastiky. Tu dostala na starost architektka metra Anna Švarc, která byla upevňování tabulky taktéž přítomna.

Vysvětlující tabulka v metru Anděl. Foto: PirátiPlastika ve stanici metra Anděl. Zdroj: VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia CommonsVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPP

Na tabulce je uvedeno, že tehdejší Československo bylo okupováno Sovětským svazem a přátelství mezi oběma zeměmi bylo pouze propagandistickým tvrzením. „A asi se shodneme na tom, že okupant není přítelem,“ konstatoval Hřib.

Diskutující na síti X však upozornili především na to, že miniaturní tabulka není vedle obřího nápisu Moskva-Praha viditelná. Text na ní je navíc pouze v českém jazyce, přestože Češi obvykle kontextu vzniku stanice rozumějí. Naopak turisté, kteří se před plastikou s nápisem rádi fotí, dál o jeho genezi tápou.

Historii nelze smazat?

Ražba stanice začala v roce 1980 a pod názvem Moskevská byla otevřena 2. listopadu 1985. Původně byl navrhován spíše název Lidická podle nedaleké ulice.

Přejmenována na dnešní název byla 22. února 1990. Její protějšek Pražskaja v Moskvě přejmenována nebyla. V roce 2014 byla druhou nejvytíženější nepřestupní stanicí pražského metra.

Její výstavby se zúčastnili inženýři a architekti z bývalého SSSR, zatímco pracovníci československého Metrostavu budovali v Moskvě stanici Pražská. Obě stanice měly představit styl stanic v družebním městě.

Hřib chce z metra Anděl odstranit plastiku česko-sovětského přátelství. Je lživá, míní

V prostoru nástupiště jsou umístěny bronzové odlitky, zobrazující tradiční motivy socialistického realismu, jako „přátelství“ se SSSR, dobývání vesmíru apod. Odlitky byly v roce 1989 sejmuty, ale po krátké době opět vsazeny, neboť bylo dosaženo shody v názoru, že „historii nelze vymazat“.

Tagy Anna Švarc stanice metra Anděl Zdeněk Hřib
101 komentářů